Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“ отново бе донесена в Хасково в дните на Великия пост

       
         На 12.04. (петък) Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, с пловдивски и местни духовници отслужи в катедралния храм на Хасково „Успение Богородично“ Богородичния канон и IV статия на Богородичния акатист, който се чете в петъчните повечерия на Великия пост. Акатистът бе изпят пред донесената от Горни Воден чудотворна Богородична икона „Златна ябълка“, известна с безчислените си чудеса и изцеления от безплодие и тежки недъзи.
          В прочувствено слово владиката сподели, че всички православни почитат и облажават Майката Божия като закрилница и застъпница на човешкия род и всеки от присъстващите има своя лична история, свързана с някое чудо, сторено по молитвите на Богоматер, в неговия собствен житейски път. Той обърна внимание на избавлението, което света Богородица измолва за Константинопол през 7 век (когато се предполага, че е написан акатиста). Тогава градът – столица на християнския свят е обсаден от сарацините и остава само едно денонощие да бъде превзет. И както е обичайно при опасност, патриархът и жителите на Константинопол изнасят светините и мощите от храмовете и правят литийно шествие с горещи молитви около вътрешните стени на града. На пристанището патриархът потапя във водите част от чудотворния пояс на света Богородица, с надеждата Майката Божия да прояви милост към града.
         И помощта свише не закъснява – задухват силни ветрове от Черно море, които изтласкват вражеската флота в Егейско море и надигналата се буря потапя всички кораби.
         Впоследствие известен църковен археолог и историци доказват по документи, че именно през 7 век на посочената дата подземен вулкан е изригнал, нагорещената вода е разтопила смолата на дървените корпуси и предизвиканото цунами е унищожило изцяло корабите на нашествениците.
          И това чудо става по молитвите и застъпничеството на Майката Божия, която и днес със своята майчина свобода се застъпва за грешния човешки род, та дано ни отмине горчивата чаша на катаклизми, войни и нравствени падения.

Снимка: https://haskovo.live

Вашият коментар