Летопис на храма

     Храм „Св. Димитър” (Хасково) е разположен на около 60 м източно от бул. „Г.С. Раковски”- в древност международен път за Цариград.
     До 1898 г. на 200 м от сегашния храм до самата главна улица „Г.С. Раковски” е имало стар храм на мястото на училище „Св. Иван Рилски”.
     На 14.07.1896 г. са положени основите на сегашния храм, който е завършен две години по-късно и осветен на 14.09. 1898 г. – Кръстовден от Пловдивския  митрополит Натанаил.
     Едва през 1979 г. свещеник  Кирил Димитров Гегов оформя сегашната летописна книга въз основа на протоколи на църковното настоятелство и на братството при храма.
     Основен камък на строежа е положен на 14.07.1896 г. – 19 години след Освобождението на България в дните на царуването на Фердинанд, по времето когато министър председател е бил Константин Стоилов. През 1898 г. храмът е осветен от Пловдивския митрополит Натанаил.
      През 1915 г. е основано православно християнско братство към храма под името „Св. Иван Рилски” по време на първия свещеник Георги Праматаров.
     Православните братства към храмовете са организирани общности на православни християни за активна дейност в подкрепа, популяризиране и разширяване на църковния живот (поклонения на църкви и манастири, посещения и обгрижване на болни, подкрепа на нуждаещи се). Братството към храма създава фонд „Сиропиталище”.

Вашият коментар