Образование на колела

Поклоннически пътувания
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

          Поклоненията – живото дихание на истинския църковен живот, копнеж на всеки вярващ за досег с незабравимия духовен извор – родните светини. Ето това е образованието на колела, където знанията се преживяват със сърцето.
          Поморийският, Рилският, Араповският, Чирпанският, Карловският, Устремският, Бургаският, Ямболският манастир, както и старинните несебърски  и асеновградски църкви са сред посетените светини от деца и родители.
          Не само незабравими спомени, но и духовна полза е придобитият бисер от тези посещения.

Поклонение в манастира „Рождество Богородично“край с. Кабиле, март, 2019

           На 30 март децата от неделното училище при храм „Свети Димитър“ и техните родители се отправиха на поклонническо пътуване до Кабиленския манастир „Рождество Богородично“, където бяха радушно посрещнати от игумения Минодора и сестринството. След поклонение в църквата игуменията раздаде иконки за благословение и проведе беседа за историята на манастира.
           Всички посетиха и намиращите се в близост разкрития на величествена раннохристиянска базилика и археологическия музей, отстоящи на един километър от манастира.

Поклонение пред мощите на свети Димитър в град Солун, октомври, 2018

           Децата от неделното училище към храм „Свети Димитър“ и техните майки на 06.10.2018 се отправиха на поклонническо пътуване. Посетиха Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“, а на следния ден се отправиха към светините на Гърция. Основна цел бе поклонението в базиликата „Свети Димитър“ в град Солун, което бе отдавнашна мечта на всички, тъй като храмът, към който е неделното училище, е посветен на свети Димитър Солунски.
            Изморени от дългия път, в неделния следобед поклонниците се приютиха в манастира на света Параскева Римлянка, недалеч от град Драма, а на следния ден с Божията благодатна помощ благополучно се поклониха в знаменитата с чудеса обител на света Богородица Икосифиниса, чиято чудотворна икона е несекващ извор на изцеления.
            Вечерта в понеделник всички бяха по домовете си, облагодатени от едно незабравимо поклонническо пътуване.

Поклонническо пътуване до Килифаревския манастир и църквите на Арбанаси, есен, 2017

          На 30 септември 2017 г., възпитаниците на неделното училище при храм „Свети Димитър“, Хасково, заедно със своите родители и енорийския си свещеник, се отправиха на поклонение в Килифаревския манастир. Поклонниците бяха радушно посрещнати и настанени от сестра Варвара в обителта „Рождество Богородично“, свързана с името и дейността на великия светилник на мистическото богословие свети Теодосий Търновски.
          На следващият ден на неделната богослужба децата взеха Причастие и изпроводени от отец  Йоаким и сестрите от манастира, се отправиха на поклонение в църквите на Арбанаси. Църквите „Рождество Христово“, „Свети Архангели“, както и манастирът „Успение Богородично“ с чудотворната Богородична икона, впечатлиха всички, като остана незабравимо посланието на изисканите стенописи и молитвената сила, която обитава в Божия дом

 

За презентацията е нужен JavaScript.

Поклонение в сливенските църкви, пролетта на 2017

 

Поклонническо пътуване на неделното училище до старинните църкви на Златоград, лято, 2016

          На 26.06. 2016 г. деца от неделните училища в град Хасково и техните родители, заедно с предстоятеля на храм „Свети Димитър“ отпътуваха на поклонение в старинните златоградски църкви.
         Духовна радост от досега със светините и наслада от живописността на стария квартал изпълниха поклонниците. Те бяха посрещнати от отец Константин и от уредничката на взаимното училище, от които научиха вълнуващи неща за възрожденския дух, родолюбието и вярата на местните християни. Впечатляваща бе и сбирката от реставрирани икони в западната част на старинния храм „Успение Богородично“.

 

 Поклонническо пътуване до манастира „Св. св. Кирик и Юлита“, зима, 2016

 

Поклонение в Поморийския манастир, юли, 2015

           На 26.07.2015 г., неделя следобед, малките поклонници от неделното училище и техните родители след динамично тридневно пътуване се завърнаха в родно Хасково. С благословията на отец игумена – епископ Йеротей, групата се установи в петък в Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ и след поклонение в храма, манастирът приюти поклонниците.
         В съботния ден всички посетиха Созопол за поклонение пред мощите на свети Йоан Предтеча. С корабче поклонниците пристигнаха на остров Свети Иван, където се насладиха на дивия пейзаж и разгледаха разкопките и величествения градеж на главната църква на манастира, в чийто олтар са намерени мощите на Кръстителя Христов.
         Привечер, завърнали се отново в Поморие, някои успяха да присъстват на вечерното богослужение. След неделната литургия в Поморийския манастир и наливане на аязмена вода от близкото аязмо, автобусът тръгна към ямболския квартал Каргона за посещение на внушителната старинна църква „Свети Георги“, където се намира чудотворната икона на свети Георги, известна с множество изцеления. Всички бяха смаяни от приказния иконостас с ажурна дърворезба – дело на дебърски майстори.

 

Пътуване до три манастира – Казанлъшки, Мъглижки и Шипченски, есен, 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар