Учебници и помагала

Методическо помагало за учителите по Религия-Православие, Недка Чолакова, Пловдивска митрополия, 2012 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

          Методическото помагало споделя опита на Пловдивска митрополия в подпомагане на преподавателите по Религия-Православие при реализиране на религиозно-нравственото обучение и възпитание на учениците.
Помагалото съдържа три части. В първата част са представени методически разработки на уроци и тържества под формата на театрално-игрова и състезателна дейност. Във втората част са поместени сценарии на тържества и концерти, посветени на християнски празници. В третата част помагалото предлага на учителите примерни годишни разпределения на учебния материал по Религия-Православие от 1 до 5 клас. Тази част е особено ценна за преподавателите като ориентир при организацията на дейността им и при разработката на отделните методически единици.

Помагало за учителя по религия 1-4 клас, Емилия Василева и колектив, Изд.Център „Отворено образование”, София,1998 г. (Одобрено като учебно помагало с Протокол н.8 от 01.10.1997 г. на МОН.)
         Разработените уроци в помагалото са от няколко глобални теми, които присъстват от 1-4 клас и постъпателно разширяват и обогатяват познанията на учениците. Методическа помощ за учителя е това, че съдържанието на всяка урочна единица е конструирано в няколко основни рубрики, които следват логиката на религиозното ограмотяване: „Цели и задачи”, „Основни сведения”, Основни термини и понятия”, „Необходими материали”, „Методики и похвати”, „Примерни въпроси”, „Дейности и препоръки”, „Текстове от Библията”, „Основен текст”, Художествен текст”, „Нравствени послания”.

Православно вероучение за деца, Иван Николов, Изд. „Витезда”, гр. Костенец, 2005 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

          В учебника са разработени по-важните теми от Стар и Нов Завет. Всеки повествователен урок е съпроводен с нравоучителен разказ и молитва, включени са към някои от уроците упражнения,стихотворения, нотирани песни. Помагалото е ценно и с практическите уроци „Как да си служим с Библията”, „ Как да се молим”, „Защо се кръщаваме и какви са нашите християнски задължения”, „Как да се изповядваме пред свещеника”, Как да се държим в църква”, „Как да се готвим за Свето Причастие”. В Приложението са включени молитви, Символ на вярата, Блаженства, Въпросник за изповед на деца по 10-те Божии заповеди.
Детско евангелие, изд. „Витезда”, гр. Костенец, 2010 г.
Scan0003
Детското евангелие на изд. „Витезда“ е препоръчително четиво за всяко дете от най-ранна възраст. Книгата съдържа всички библейски разкази от Новия завет, разказани кратко и достъпно за деца, които изучават православно вероучение. Тя е богато илюстрирана с репродукции на икони, отразяващи библейски сцени от Новия завет.

Свещена история на Стария Завет- Учебно помагало, Венцислав Дуриданов,к.ф.н. Светлана Стойчева и колектив, МОН, Изд. Фондация „Свети Седмочисленици”, София, 1998 г.
Picture1          Учебното помагало представя уроци, при чието разработване е използван комплексен подход. Всеки от уроците съчетава три структурни единици:1.Повествователна разработка на темите в достъпен за децата стил; 2.Повторение на темите във въпроси и отговори; 3.Нравоучителни коментари към тематичните разработки.
Помагалото е илюстрирано с репродукции на икони от Стария Завет, съдържа Приложения с азбучен указател на използвани термини и понятия, карти и изгледи.

Свещена история на Новия Завет- Учебно помагало, Венцислав Дуриданов, к.ф.н. Светлана Стойчева и колектив, МОН, Изд. Фондация „Свети Седмочисленици”, София, 1999 г.
Свещена история на Новия завет
           Втората част на помагалото – Свещена история на Новия завет използва същата структура: повествование на библейското събитие, повторение във въпроси и отговори, нравоучителни разкази, стихове и коментари. Поместени са страници за любознателните деца, които включват някои чудеса и притчи на Господ Иисус Христос. Помагалото е богато илюстрирано с най-добрите образци на икони, изобразяващи събития от Новия завет. В приложенията е поместен сборник с нотирани молитви, описание на светите изображения, има подробен азбучен указател на използваните термини, понятия и имена.

Православно вероучение за деца, монахиня Валентина Друмева, Изд. „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2007 г.

pravoslavno-verouchenie-za-deca-monahinia-valentina-drumeva

          Православно вероучение за деца е учебник, съставен от монахиня В. Друмева, която е дългогодишен преподавател по вероучение. Той съдържа уроци, които се състоят от вероучителна част и нравствена поука, дадена в достъпен вид като разказ от съвременния живот. Учебникът е подходящ за деца до 12 годишна възраст и може да се ползва като помагало от учителя по вероучение в 1-5 клас.

Православно вероучение за младежи, монахиня Валентина Друмева, Изд. „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2007 г.

128484z

         Учебникът по вероучение за младежи е структуриран по подобен начин на Православно вероучение за деца – съдържа уроци, които се състоят от вероучителна част и нравствено поучение, засягащо въпроси от съвременния живот. Учебникът би бил полезен като помагало за преподавателя по вероучение в 6-12 клас или да бъде препоръчан за самостоятелен прочит на ученици в прогимназиалната и гимназиалната степен ,които са преминали курс по вероучение в началното училище.

Библия за деца, Библейски уроци за деца, Учебно помагало по религия (II-IV клас), МОН, превод от руски,  изд. „Слънце”, София 2000. (Помагалото е одобрено от Министерството на образованието и науката с Протокол н. 3 от 09.04.1993г.)

biblia_za_deca

          Учебното помагало  е предназначено за преподавателите по религия в училище и за самостоятелен прочит от деца на възраст 8-11 години. В края на всеки разказ са дадени названията на главите от Библията,с които е свързан той. Илюстрациите са свободни интерпретации на художниците по библейските разкази и са близки до илюстрирането на съвременните книги.

Децата четат Библията, превод от гръцки, изд. „Българско библейско дружество”, 2009 г.

129790z

          Книгата съдържа кратки разкази на почти всички библейските събития от Стария и Новия Завет в достъпна за децата форма. В края на всеки разказ е посочено с коя част от Библията е свързан той. Всеки от разказите е подходящо илюстриран с рисунки, напомнящи икони в духа на византийската иконография.

 


 

Вашият коментар