Методика на преподаване

          Помагалото за учителя по Религия – Православие, 1 клас, предлага разработени урочни единици по предмета, които са приложими както за програмата на неделните училища, така и за свободноизбираемата подготовка в общообразователните училища.
           При написване на уроците са използвани преимуществено методическите указания и годишното разпределение от Методическо помагало за учителя по Религия – Православие на Недка Чолакова, одобрено от Епархийския съвет на Пловдивска митрополия.
           За удобство учебното съдържание е разпределено по класове, но те по-скоро трябва да се възприемат като нива. Например първо ниво може да бъде базисен курс за по-късна възраст, ако липсват познания в тази област. От друга страна, добре е обучението да започне в начална степен, защото опитът показва, че заетостта в по-горните класове е голяма и интересите на учениците са съсредоточени към овладяване на общообразователните предмети и подготовка за предстоящото кандидатстване в по-горна образователна степен.
           Помагалото за учителя съдържа номерирани всички уроци, съпроводени с месечно тематично разпределение. Към всеки урок са предвидени подходящи занимателни задачи и приложения, които лесно могат да бъдат копирани.
            Уроците са онагледени основно с икони и иконни изображения с цел свикването на децата с тази неотменна страна на православната традиция.
           Предложените урочни единици сумират опита от обучението в неделното училище в църквата „Свети Димитър“, както и от провежданото три години като извънкласна форма на обучение с групи ученици (2- 4 клас) от СОУ „Васил Левски“ в град Хасково.
          Използваме названието Религия-Православие като технически термин и се дистанцираме от възможните дискусии за името на предмета (Религия-Православие, Вероучение, Благонравие), като се фокусираме върху съдържанието.
                                                                                                                  
  

Вашият коментар