Поучение в дните на Великия пост

 
Братя и сестри,
         Ние сме потопени в благодатното време на Великия пост. Църквата ни призовава да обърнем поглед навътре към своите души.
         Богослужението е различно, защото Великият пост има своя собствена химнография – песенно църковно творчество, дело на най-знаменити свети отци и църковни учители. Призовани сме на повечерия, където чуваме безсмъртните слова на покайния канон на свети Андрей Критски, всеки петък почитаме Майката Божия с Акатиста, посветен на нашата небесна Покровителка. В делничните дни се служи Преждеосвещена света литургия, която е вечерня, отслужена сутрин, и можем да пристъпим към Свето Причастие. Покровците в делничните дни, завесите и всичко в църквата е в тъмни тонове – знак на покайното ни настроение и съпреживяване на предстоящото Христово Разпятие, което неминуемо предшества Възкресението.
         Имаме много четива на богослужбите – в древност Църквата така е подготвяла готвещите се да приемат Свето Кръщение в нощта на Възкресение. Днес пък тези четива ни напомнят случки от Стария Завет, който е предварително стъпало към Новия Завет на благодатта.
        Напомнят ни, че рядко отваряме Свещеното Писание и творенията на светите отци, рядко четем душеспасителна литература. А тя е храна за душата, наш най-добър помощник в дните на Великия пост
        Господ да се смили над нашите немощи и да ни вразуми по Своята всеблага и спасителна воля. Амин!

Икона: https://alalum.wordpress.com

Вашият коментар