Възнесение Господне (Спасовден)

 

1

     Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш, зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух, уверил ги чрез благословението, че Ти си Син Божи, Спасител на света.
Братя и сестри,
          Днешният ден – Свето Възнесение – е велик Господски празник.
          Пред очите на голямо множество народ, пред очите на Своите ученици и следовници, Възкръсналият преди 40 дни Спасител – Господ Иисус Христос се възнася на небето.
          Човешката природа, която Той прие, като се въплъти, се възнася на небето. Тази окаяна, смъртна, тленна и слаба човешка природа, приета от Спасителя, се изтръгна от примката на смъртта и дявола.
          Защото Възкръсналият Спасител се възнася в тяло, възнася се в небесния чертог. Този, Който току-що вкуси от тленната храна – рибата и меда, възхожда към Царството. Възхожда Изкупителят, Който освободи от ада праотците.
          Преди това Славно Възнесение, поради прародителския грях, небето бе заключено. И никой от праведниците – нито Авел, нито Ной, нито Авраам, нито покаялият се цар Давид не можеха да се възкачат в рая.
          А сега – днес – Христос се възнася. Небето е с отворени порти. И ангелите възклицават, че Силният на война Господ се връща там, откъдето е дошъл. Връща се на Престола, където винаги е бил.
          Но спасението е в това, че Богочовекът Христос, се върна на небето с човешката природа. И небесните врати вече са отворени за нас.
          И ние също сме призвани да положим всички усилия да възходим към небесната си прародина.
          Всички пророци и старозаветни праведници само мечтаеха, бленуваха за този час. А ето ние, недостойните, живеем в благодатното време на отключените небесни двери.
          Братя и сестри, да се подвизаваме с усърдие, за да не пропиляваме напразно дните на нашия земен живот. Амин!

Проповед на Възнесение, 2023Изтегляне

    Иконата е копирана от http://trydiani.blogspot.co

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s