На 24 ноември почитаме света великомъченица Екатерина и свети великомъченик Меркурий

        Да възпеем всехвалната Христова невеста, закрилница на Синай, наша помощница и застъпница, защото тя светло обори нечестивите майстори (на словото) чрез силата на Духа и се увенча като мъченица и измолва за всички велики милости.
Братя и сестри,
               С мъченически венец и нетленна слава в Небесния чертог са се прославили не само боговдъхновени мъже, Христови воини. Бог е прославил и жени, девойки в невръстна възраст, които са защитили с думи и дела вярата си и са пострадали за Христа в страшни мъчения. Такава достохвална мъченица, велика по богомъдрие и претърпени мъки, е света Екатерина, която честваме днес.
              Млада, красива и знатна, великолепно образована, Екатерина избира добрия дял, който няма да ѝ се отнеме, избира да пребъде с Вечния Жених Христа в Небесното Царство. Всички блага на нашия преходен свят тя отхвърля и пренебрегва. Неустрашима във вярата и велемъдра в диспута с езичниците философи, света Екатерина след продължителни изтезания, подкрепена свише, прекланя глава пред меча на палача през 305 година.

              Като виждат дръзновения ѝ подвиг, мнозина се обръщат към Христа. Сред тях е и царицата, и стотникът Порфирий, и други очевидци на мъченическия ѝ подвиг.
              Днес мощите на света великомъченица Екатерина се покоят в Синайския манастир, където поклонниците могат да се докоснат до този извор на благодат.
              И до днес учениците отправят молитви към света Екатерина, знаейки, че с премъдрост Божия и велико красноречие младата Екатерина е оборила всички опоненти – езичници на царския диспут.
              Прекланяме се пред мъченическия ѝ подвиг и пред подвига на свети великомъченик Меркурий, много честван и прославен мъченик от Скития, от земите на Добруджа, който приема венеца на славата в раннохристиянската епоха.
              И помним, че колкото и да сме слаби, немощни, бедни на духовни сили, ние сме духовните наследници на тези боговдъхновени Божии угодници. Те са християните от първите времена, а ние – християните от последните времена. Техният подвиг е дивен и примерът им е винаги пред очите ни. Молим се да имаме частица от тяхната преизобилна вяра, от тяхното дръзновение в изповядването на истината, частица от тяхната жертвена любов.
              Сега те са там – в горния Йерусалим, където е ден без залез, просияли като злато, опалено в горнило, венценосни, победители на греха, плътта и дявола.
              Молим се за тяхното молитвено застъпничество, за техните милостиви моления за грешния свят
              Бог да ни подкрепя и напътства по молитвите на мъчениците за Неговото свято име!

Иконата е копирана от http://www.vesti.mk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s