За патриарх Авраам

Братя и сестри,
     В обширните жития за деветия ден на октомври срещаме жизнеописанието на библейския патриарх Авраам, баща на Исаак и дядо на Иаков, наречен още Израил. Няма да срещнем името му в календарчето, нито в изданието на кратките жития.
     А всъщност много дължим на патриарх Авраам – бащата на много народи, родоначалника на всички вярващи в Христа, родоначалника и на родения по плът Месия – Господ Иисус Христос, Който е Авраамов потомък.

     Завинаги поколенията вярващи ще обвързват блажената вечност с лоно Авраамово, в съгласие с Господните думи за богаташа и бедния Лазар.
     Завинаги ще знаем, че в Небесния Чертог – при патриарсите на най-почетно място е Авраам, който се оправда чрез вяра, Авраам, готовият за жертвопринос на своята собствена плът и кръв, Авраам – гостоприемеца, посрещнал ангели, Авраам, намерен достоен от Бога за вечен завет.  И този вечен завет – обрезанието, беше предобраз на нашето кръщение. Затова е вечен, защото Бог не изменя обещанията Си. Обетованото се сбъдва – обетованата земя – Царството Божие след Възкресението и Възнесението на Спасителя е отворено за устремените в доброто. Патриарх Авраам от вечността ликува за изкупеното човечество, по-многобройно от звездния лик и от морския пясък.
     Да не се гордеем, като юдеите, че сме чада Авраамови, макар че в Христа сме точно такива. Бог може и от камъните да направи чада Авраамови – от камъните ще рече от езичниците, както казват древните свети отци. Да не паднем под укорите на Спасителя към Неговите злонравни сънародници – „Ако бяхте чада Авраамови, щяхте да вършите делата на Авраам“.              
     Да, делата Авраамови, родени от вярата Авраамова, ни правят негови потомци. И по тия дела ще ни оправдаят или осъдят. Защото нито богатство, нито житейски суети и грижи можаха да отлъчат Авраам от Божията воля, от Божия призив. И никога той не възропта срещу изпитанието, а дълготърпението му беше украсено с добродетел и правда, и се представи в Господа в честна старост и седина, сит на живот.
     Праведни отче Аврааме, моли Бога за нас – твоите истинни потомци, чеда на обещанието, моли се да се покаем, да се потрудим, за да наследим блажената вечност с теб и всички праведници, които не спират да се молят за грешния свят!            
Икона: http://www.pravoslavieto.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s