Свети великомъченик Пантелеймон. Свети Седмочисленици

Седмочисленици            С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици – Кирила и Методия, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които изгряха като светила и ни благовестиха Триединния Бог. Вие, непоклатни стълбове на българската Църква и боговдъхновени поборници на нашата реч, които прогонвате езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.
            На 27 юли е успението на свети Климент Охридски. На този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под  името Седмочисленици.

Свети Пантелеймон
Тропар
  Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

Кондак
 Подражател на Милостивия и приел от Него благодат на изцеление, страдалче и мъчениче за Христа Бога, изцели с твоите молитви душевните ни недъзи, прогонвайки завинаги съблазнителя от тези, които зоват с вяра: спаси ни, Господи.
           Свети великомъченик Пантелеймон се родил в град Никодимия, Мала Азия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи “Лъв във всичко“. По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи “всемилостив“. От детство Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра от своята майка, но тя рано починала. Баща му бил ревностен езичник и редовно водел сина си в идолския храм. Той дал сина си да се обучи в лекарското изкуство при прочутия лекар Ефросин.
          Всеки ден Пантелеймон минавал покрай една бедна къщичка, в която живеел стар християнски свещеник на име Ермолай. От него момъкът научил за Христос и силно Го обикнал. С Христовото име той възкресил дете, ухапано от змия. Пантелеймон, призовавайки Божията помощ, изцелил един слепец, когото никой от прочутите лекари не могъл да изцели. Хиляди хора се стичали при лечителя и получавали чудесна помощ в страданията си. Свети Пантелеймон лекувал без пари, затова е наречен безсребреник. Лекарите силно му завидяли и предали на управителя, че е християнин.
Свети Пантелеймон бил подложен на много и различни мъчения, но твърдо изповядвал вярата си в Истинния Бог. А Бог му помагал във всичко и много хора станали християни. Накрая светецът бил посечен с меч. От раните му потекло мляко. Светите му мощи са извор на безчислени изцеления.

        Иконата на свети Пантелеймон е копирана от http://www.pravoslavieto.com, а иконата на светите Седмочисленици от http://giftsbg.net.
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s