Урок за Богоявление и Ивановден

Урок по Религия-Православие, 2 ниво

           Кръщение Господне ( Богоявление, Йордановден). Преди Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа, един праведен мъж – свети Йоан, се явил сред хората и им говорел за скорошното идване на Господа.
          Свети Йоан живеел в пустинята край река Йордан, носел дреха от камилска вълна и се хранел с оскъдна храна. По сърце той бил чист като ангел, затова често на иконите го изобразяват с ангелски крила.

          Този праведен мъж бил наречен свети Йоан Кръстител, защото призовавал хората към покаяние и ги кръщавал във водите на река Йордан. Свети Йоан Кръстител кръстил и нашия Господ Иисус Христос.
Господ Иисус Христос нямал нужда от покайно кръщение, защото е безгрешен, но дал пример за нас. Когато Господ излязъл от водите на реката, ето че се чул глас от небето: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“
          Знае ли някой какво означава „възлюбен”? – означава обичан в най-голяма степен, най-мил, най-драг.

Светият Дух се спуснал във вид на гълъб над главата на Господ Иисус Христос.
          Така се разкрила тайната на Света Троица – нашият Бог е Един, но има три Лица: 
          Бог-Син се кръщавал във водите на реката, 
          Бог-Дух Свети слязъл над Сина във вид на гълъб,
          а Бог-Отец потвърдил с глас от небето, че Иисус Христос е Негов Син.
          Денят на Кръщението Господне наричаме Богоявление, защото Бог се явил на хората с трите си Лица. Този ден се нарича още Йордановден на името на река Йордан, в която св. Йоан Кръстител кръщавал хората.
          Кръстното знамение – израз на вярата ни в Света Троица. Всеки православен християнин изповядва вярата си в Света Троица като се осенява с кръстния знак. Да си припомним как се прекръстваме: Докосваме последователно челото, под гърдите, дясното и лявото рамо със събраните си три пръста – палец, показалец и среден и произнасяме: „В Името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.”
          Свети Йоан Кръстител, Ивановден. Свети  Йоан Кръстител е най-праведният сред родените на земята свети мъже. Сам Господ казва, че сред родените на земята няма по-велик от свети Йоан Кръстител. Той се удостоил с честта да посочи, че Иисус Христос е нашия Бог. Отдаваме почит на този велик пророк на следващия ден след Кръщение Господне, 7 януари – Ивановден. 

          Велик водосвет. В деня преди Богоявление, както и на самия празник се извършва Велик водосвет, тъй като със Своето Кръщение в реката Господ освещава всички води. На Йордановден – 6 януари, реки и морета се освещават с хвърляне на кръста във водата. Водата от Великия водосвет се носи по домовете на християните, съхранява се в специални съдове и е лечителна за душата и тялото.
 Въпроси към урока?
1. Кой праведен мъж призовавал хората към покаяние и ги кръщавал във водите на река Йордан? – свети Йоан Кръстител.

2. Как при кръщението на Господ Иисус Христос се разкрила тайната на Света Троица? – Бог се явил с трите си Лица – Бог Син се кръщавал, Бог Отец с глас от небето посочил Своя Син, а Дух Свети се спуснал над главата Му във вид на гълъб.
3. Как православните християни изповядваме вярата си в Света Троица чрез кръстното знамение? – Като се прекръстваме произнасяме: „В Името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.”
4. С какви имена е известен този голям църковен празник, който отбелязваме на 6 януари? – Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден.
5. Кога почитаме свети Йоан Кръстител? – на 7 януари, Ивановден.
 Задача: Разгледайте иконата на Богоявление и оцветете приложението.
731-Feast_Dayswww.vseh-svjatih.blogspot.comScan0002 1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s