Поучение на Светли вторник

Христос воскресе!
Братя и сестри,
          Пасха е, Господня Пасха! Най-великия ден честваме всички ние, освободените от робството на греха, смъртта и дявола.
          Да не помрачаваме с нищо пасхалната радост, да я пазим в сърцата си, където е начертанието на новия, Христовия закон на любовта. Да простим на всички заради Христовото Възкресение ни призовава Църквата в празничните си песнопения. Христос възкръсна, за да можем и ние да възкръснем за нов живот у Него, за да можем да наследим Царството Божие, приготвено от създание мира.

          Но знаем – макар че изкуплението е насочено към цялото човечество, към всички хора на всички времена, то малцина усвояват тези изкупителни заслуги. Малцина са онези, които са уподобени на плодородната почва, отхранваща хвърленото зърно и дала плод стократен.
          Дано и ние, братя и сестри, с принесеното си нелицемерно покаяние, да изтрием ръкописанието на греховете си. За да наследим неописуемото Царство, което око не е виждало и ухо не е чувало и където има много жилища за праведниците. А ние, понеже не сме праведници, молим Бога да ни причисли към множеството покаяли се грешници. Защото знаем от светоотеческата литература, че в каквото състояние Божията десница ни намери в смъртния час, в това и ще ни съди.
          Дано последната ни минута, след всичките ни духовни преломи – падения и възходи, дано последната ни минута ни застигне в покаяние.
          И възкресението ни в последния ден да бъде за вечен живот в Христа, а не за осъждане. Амин!
          Благодатта и милостта на Възкръсналия Спасител да е с всички нас!
          Христос воскресе!

Вашият коментар