Честито Възнесение Господне – Спасовден!

8

1

     Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш, зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух, уверил ги чрез благословението, че Ти си Син Божи, Спасител на света.

Братя и сестри,
           Днес е Възнесение Господне. Днес Богочовекът Иисус Христос извърши делото на спасение за грехопадналото човечество.
           Защото, слязъл с тяло в гроба и с дух в адовата бездна, Той е строшил портите адови и победил греха, смъртта и дявола.
            Христос възкръсва и на 40-ия ден след Възкресението се възнася на небето. Възнася се ведно с неделимата и неслитно придобита човешка природа. Възнася се там, откъдето по-преди човекът беше прокуден, заради дяволската измама и злост.
            Възнася се с ликуването на ангелските сили. Възнася се от Елеонската планина след като победи врага и след като беседва многократно с учениците Си. Възнася се с преобразеното, обновено и възкресено човешко тяло, по което личат белезите от гвоздеите и раната от копие, придобити при Разпятието. Възнася се устремено нагоре към престола на Отца. И както знаем, Той като Бог никога не се е отлъчвал от Божествения Троичен съвет, и разбираме, че тази чест сега е дадена на човешката Му природа, придобита при Въплъщението. Възнася се пред голямото множество свидетели, пред Своята Пречиста Майка, пред ангели и човеци.
            Това е неописуем триумф на Победителя на смъртта. Това е завършекът на Неговата битка с древния змей. Дверите на рая отново са отворени. Всички ангелски хорове възклицават от радост, вещаейки, че иде Царят на славата.
            Благодарни сме, спасени сме, ликуваме заедно с тях. Вече отново имаме възможността да се върнем в древната си прародина – рая и да се възкачим дори още по-високо – в неописуемия блясък на Царството Небесно.
           Да се веселим, защото Адамовият грях е напълно покрит. Христовите изкупителни заслуги сториха това високо и непостижимо за никой човек дело.
           Да благодарим на нашия Спасител денем и нощем с думите на благодарните чада Божии: „Слава Тебе, Боже, слава Тебе, Боже, слава Тебе, Боже!“
           Божията благодатна милост на Възнеслия се Спасител да бъде с всички нас, възлюбилите Христа, макар и твърде грешни люде.
           Честит празник! Честото Възнесение! Честит Спасовден – деня на нашето спасение, извоювано и подарено ни от Всемилостивия Божи Син! Амин!
Стенописът е копиран от http://www.orthodoxindiana.org

Копирайте Проповед на Възнесение, 2022

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s