Обрезание Господне. Васильовден

Тропар на Обрезание
Ти, Който заедно с безначалния Отец и Божествения Дух седиш във висините на престол огневиден, Си благоволил да се родиш на земята от Девицата – Твоята Майка, незнаеща мъж , Иисусе, затова и прие обрезание като човек на осмия ден. Слава на Твоята всеблага воля, слава на Твоя промисъл, слава на Твоето снизхождение, едничък Човеколюбче!
Тропар на свети Василий Велики

По цялата земя се разнесе твоето учение, защото прие словото ти, с което боголепно си поучавал: естеството на съществуващото си изяснил и човешките обичаи си украсил, царствено свещенство, преподобни отче, моли Христа Бога да се спасят нашите души.
Братя и сестри,
           Светът днес посрещна новата година по гражданския календар, а Църквата възпоменава Обрезанието Господне, случило се на осмия ден след Рождението на Богомладенеца, като на днешния ден честваме и свети Василий Велики.
           В древност Църквата особено тържествено е празнувала Обрезание Господне. Според Мойсеевия закон на всяко момче при навършване на осем дни след неговото раждане се обрязва крайната плът. Това е знакът на завета, сключен с Авраам, който е баща на всички вярващи. В ранните християнски времена се е ширила секта, която проповядвала, че Господ Иисус Христос не е дошъл в плът, че Той е имал призрачно тяло, че само е изглеждало, че е човек като нас. Затова и Църквата, съставена тогава от множество юдеохристияни, е празнувала Обрезание. Защото този празник уверява – в противовес на еретическите идеи – този празник уверява, че Седящият на огнезрачни престоли Единосъщен на Отца Син Божи не само е станал човек по плът, не само е понизил Себе Си до приемане образ на раб, но и не е отхвърлил от смирение и обичайното за Авраамовите потомци обрезание. Защото Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина. Христос стана Човек, с всички немощи, всички характеристики на човешката природа, във всичко подобен нам, освен в греха, за да можем ние да бъдем въздигнати отново в богоподобие. И днешният празник разказва отново за смирилия се Бог, Който пролива Своята първа кръв, идвайки в нашия свят.
           Днес честваме и свети Василий Кападокийски, наречен „Велики“, автор на Василиевата Литургия, която служим днес, един от най-знаменитите църковни учители и писатели на всички времена, създал цял град от болници, приюти, сиропиталища, лечебници за прокажени, които той лично е причастявал. Нека всеки от нас прочете отново житието му вкъщи, нека се помолим вдъхновени от неговия пример на светител и аскет, да се помолим за молитвеното му застъпничество, та по неговите молитви Господ да ни вразуми и укрепи, да ни даде духовно зрение, за да виждаме важното, да ни даде мъдрост, за да отбягваме всичко, което пречи на духовния ни път.
            Честит празник!
            Честито на всички именици!
            Божието благословение да е с всички вас. Амин!
Иконата на Обрезание Господне е копирана от http://www.globalorthodoxy.com Иконата на свети Василий Велики е копирана от http://www.pravoslavie.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s