Архангеловден

8ноември1
    Военачалници Божии, служители на Божествената слава, предводители на ангелите и наставници на човеците, измолете полезното за нас и велика милост, защото сте военачалници на безплътните сили.
Гледайте презентацията за ангелите:

Братя и сестри,
            Днес е празникът на светите ангели Божии и най-вече в чест на свети архистратиг Михаил – предводител на небесните войнства. Неговото име  – Михаил означава „Кой е като Бог?“ и още в Стария завет този ангел се споменава неведнъж. От Свещеното Писание и Предание ние знаем и имената на седем от първенстващите ангели, като свети Михаил предвожда ангелските сили срещу духовете на мрака. В Библията е казано, че „Михаил и ангелите му водеха битка на небесата с дявола и демоните му.“
           Това се отнася не само до последните дни на света, това се отнася и за човешката душа.
           Ангелът-пазител, когото имаме от рождение, ни подбужда към добри дела, милост, към изпълнение на Христовия закон на любовта. Обратното – злият дух, чиято злоба е насочена срещу човешкия род, да не забравяме, че Сам Господ Иисус Христос нарича дявола „човекоубиец“, злият дух всячески се стреми да попречи на доброто ни намерение, стреми се да посее гняв, вражда, ропот, омраза, завист и всяко нечестиво чувство в нашите души.
            Да се опълчим срещу дяволското коварство и по-често да призоваваме ангелските сили като наши застъпници, да не забравяме, че ангелите са тук, до нас, невидими за телесните ни очи, да не забравяме, че имаме силни и верни помощници в борбата срещу злото.
           Тук, в храма, също обитават ангели. По време на Светата Литургия, при претворяване на Светите Дарове олтарът се изпълва с ангели, съслужещи със свещеника. А колко тъжно е, че точно в тези минути богомолците говорят, разхождат се, купуват свещи, обсъждат проблеми и дори си тръгват, обръщайки гръб на небесните сили, слезли със Светия Дух свише.
          Нека знаем, че така сами се самоотлъчваме, сами бягаме от ангелските сили, от триумфиращата Църква Небесна, снизходила сред нас.
           Но всеки има свободна воля. дано по молитвите на ангелските чинове сърцата ни да се облагородят с истинска Христова светлина. Защото от житията знаем, че на входа на храма стои ангел, който записва кога християнинът идва и си тръгва от служба и дали помислите му са благоговейни. Защото може да стоим и пак мислите ни да са похитени и оплетени в житейски грижи.
           Бог да ни вразумява по молитвите на светите небесни и безплътни сили.
           Честит празник! Честито на всички именици, носещи преславното и страшно за злите сили име на архангел Михаил!
           Божието благословение по молитвите на Владичицата Небесна и на светлите ангели да е с всички нас. Амин!
Архистратиг – военачалник (от гр. стратиг – воевода, предводител на войска; архи – от гр. представка за старшинство, висше положение в йерархията)
Архангел – началник на ангелите (Свети Архангел Михаил е началник на небесното войнство в борбата със злите сили)

Копирайте Проповед на Архангеловден

Иконата е копирана от http://www.pastir.bg

Вашият коментар