Свети три светители

unnamed

30.01

   Трите превелики светила на трисияйния Бог, просветили света с лъчите на божествените догмати, медоточните реки на премъдростта, напоили цялото творение с водите на богопознанието, Василий Велики, Богослова Григорий заедно със славния Йоан с език златословесен – нека всички, които обичаме словата им, да се съберем и с песни да ги почетем, защото те винаги се молят за нас на Светата Троица.  

Братя и сестри,
              Богоречиви църковни учители, достигнали святост, епископи, просияли в невечерния ден на Божието Царство, честваме днес. Тачим с еднакво преклонение и просим молитвената помощ на великия Василий, на свети Григорий, наречен Богослов, и на Златоустия проповедник – славния Йоан. И тримата просияват през четвъртото столетие – „златният век“ на християнското богословие.

              И тримата са удостоени с епископски сан, въпреки че са копнели за уединение и безмълвие. И тримата са знаменити църковни писатели, един от друг по-плодоносни, един от друг по-ясно изяснили учението за Света Троица във време на мрачни лъжеучения. Познаваме свети Василий като автор на Светата Василиева литургия, която се служи в неделите на Великия пост и в други особено празнични дни. Свети Григорий е удостоен с името „Богослов“ заради епохалните си трудове с най-прецизно обяснение и изяснение на Христовите истини, в противовес на ересите, насочени срещу сърцевината на християнството, а тази сърцевина е Троичният догмат, истинското и свято изповядване на Света Троица. Обвързваме името на свети Йоан Златоуст с най-често отслужваната Света литургия и с най-вдъхновяващите проповеди, гърмели над сводовете на антиохийските и константинополските храмове.
Писатели, поети, философи и богомъдри учени – възторгът към тримата светители след 5-ти век се е превърнал в борби около неуместно предпочитание на разделени вярващи, нарекли себе си „йоанити“, „григориани“ или „василиани“. Имало е угроза да се накърни православното изповедание, в чиято представа за църковен живот няма място за фракционерски организации, както са различните „ордени“ на запад.
             Затова и от вечността великите трима светители проявяват грижа за Христовото стадо. Те се явяват във видение на митрополита на Евхаита през 11 век, за да утвърдят църковното единство и църковната цялост ненакърнима от всякакво човешко пристрастие. Във видението той ги вижда един до друг, в светителски одежди, озарени от божествена слава. Така ги изобразяваме и на иконата на днешния им общ празник.
             Господ да ни просвети и вразуми, да ни настави в пътя на Своята истина, по молитвите, по писанията, по вдъхновяващия пример на житията на своите угодници – свети Василий Велики, свети Григорий Богослов, свети Йоан Златоуст. Амин!
Копирайте Проповед нa 30.01
Иконата е копирана от http://www.burgasmuseums.bg
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s