Сретение Господне

000039421

3

          Радвай се благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш, Който просвещава намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.

Слово за Сретение Господне
          Днес празнуваме представянето на четиридесетдневния Богомладенец в храма. Честваме преблагословената Владичица, понесла на ръце невръстния Спасител. Прекланяме се пред Законодателя, изпълнил закона, който Сам е дал. Тържествуваме Светата Дева, смирила се да пристъпи към очистване, от което не се нуждае – поради чудната тайна на Рождеството. Покланяме се на праведния Йосиф Обручник, довел Богомладенеца и Майка Му в Йерусалим и всеотдайно погрижил се за тях.
            Пророчеството се е сбъднало – престарял, ронещ се от грохналост, свети Симеон дочаква обещаното – да види с очите си Спасителя на света.
             Затова и се обръща към Младенеца с думите: „Сега отпускаш Своя раб, Владико, смиром..“
             А ето – и Пророчица Анна, Фануиловата дъщеря, свидетелства, че Бог е сред нас.
             А пречистата Дева узнава от Богоприимеца Симеон, че меч ще прониже душата й. Така и в радостта има горчивина на предуказаната скръб, на разбитото майчино сърце край Разпятието на Безгрешния.
              Дошли сме тук, за да почетем сретението, ще рече срещата на древния закон в лицето на свети Симеон  Богоприимец – среща с новото благодатно време на избавлението.
Копирайте Слово за Сретение Господне

Иконата е копирана от http://www.liveinternet.ru

към Начало

Вашият коментар