Църковни празници през февруари

   Свети мъченик Трифон – 1 февруари     
           Свети мъченик Трифон се родил в началото на 3 век в малоазийската област Фригия, Римската империя. Възпитан отрано в Христовата вяра, сърцето му горяло с любов и преданост към Бога. Още бил дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Като призовавал името Христово той лекувал болните от всякакви и неизцелими болести. Така се случило и с дъщерята на тогавашния римски император Гордиан, която никакви лечители не могли да освободят от тежкото й душевно заболяване. Но тя все повтаряла, че само Трифон може да я излекува. И наистина, когато довели младежа, който бил само на 17 години, той с Божията помощ я изцелил и много езичници се обърнали към християнството.
Но при император Декий Траян настъпило страшно гонение срещу християните. Свети Трифон бил жестоко изтезаван – били го часове наред и тялото му се покрило с дълбоки рани, забили гвоздеи в ходилата му и така го развеждали по заснежените улици, но той през цялото време славел Бога, разкривал заблудите на езичниците и с радост очаквал смъртта. Накрая бил наказан с посичане с меч, но след като се помолил, той склонил глава и предал душата си на Бога преди да бъде посечен.
Местните християни прибрали тялото, за да го погребат в местните гробища, но той им се явил насън и наредил да го погребат в родното му село Комсада.
Сретение Господне – 2 февруари
         Според еврейския закон, щом момчето стане на 40 дни, родителите му да го отнасят в храма да го представят пред Бога. На 40-ия ден от Рождението на Божествения Младенец, света Богородица и праведният Йосиф Го отнесли в Йерусалимския храм.
          По Божие внушение старецът Симеон, който чакал обещания Спасител от дълги години, отишъл в храма по същото време. Като Го взел  на ръце, рекъл: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи..“ (Лука 2:29-31)
Свети Симеон е наречен Богоприимец, защото дочакал раждането на Христос, приел в ръце Богомладенеца и гласно потвърдил, че Спасителят вече е дошъл. Заедно със свети Симеон и пророчица Анна възхвалила Бога. Църквата възпоменава това събитие като Сретение Господне. Думата „сретение” означава среща, заради посрещането на Иисус Христос в храма от свети Симеон и пророчица Анна.
Свети Харалампий – 9* февруари
          Свети свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден бил на страшни мъчения, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
           Осъден на посичане, свети Харалампий издъхнал, преди мечът да го докосне, по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.
*Празникът на свети Харалампий е на 10 февруари, но през тази година на този ден е Задушница, и затова се чества един ден по-рано – на 9 февруари.
Задушница – 10 февруари
Неделя Месопустна (Месни заговезни)
11 февруари
      Неделя Сиропустна (Сирни заговезни)
18  февруари
             На вечернята на Неделя Сиропустна се извършва взаимно опрощение. Затова Сирни заговезни е наречен Денят на прошката.
към Начало

Вашият коментар