Църковни празници през февруари

Сретение Господне – 2 февруари
         Според еврейския закон, щом момчето стане на 40 дни, родителите му да го отнасят в храма да го представят пред Бога. На 40-ия ден от Рождението на Божествения Младенец, света Богородица и праведният Йосиф Го отнесли в Йерусалимския храм.
          По Божие внушение старецът Симеон, който чакал обещания Спасител от дълги години, отишъл в храма по същото време. Като Го взел  на ръце, рекъл: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи..“ (Лука 2:29-31)
Свети Симеон е наречен Богоприимец, защото дочакал раждането на Христос, приел в ръце Богомладенеца и гласно потвърдил, че Спасителят вече е дошъл. Заедно със свети Симеон и пророчица Анна възхвалила Бога. Църквата възпоменава това събитие като Сретение Господне. Думата „сретение” означава среща, заради посрещането на Иисус Христос в храма от свети Симеон и пророчица Анна.
Свети Харалампий – 10 февруари
          Свети свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден бил на страшни мъчения, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
           Осъден на посичане, свети Харалампий издъхнал, преди мечът да го докосне, по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.
Задушница – 18 февруари
Неделя Месопустна (Месни заговезни)
19 февруари
      Неделя Сиропустна (Сирни заговезни)
26  февруари
             На вечернята на Неделя Сиропустна се извършва взаимно опрощение. Затова Сирни заговезни е наречен денят на прошката.
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s