Тайнствата на църквата

 Седмичен урок по Религия-Православие, 4 ниво, 6 урок        
          Въпроси за преговор:
1.Кой ден се приема за рожден ден на църквата? 
– празникът Петдесетница, когато Светият Дух се спуснал над апостолите в Йерусалим.
2.Защо Господ е Глава на църквата? – защото Той е основал църквата и невидимо я ръководи.
3.Как живеели ранните християни? – в единомислие, разбирателство и в пълно съгласие с Христовото учение за любовта.
4.Защо били избрани дякони в Йерусалимската църква? – защото броят на християните нарастнал много и трябвало някой да се грижи за общите трапези, за разпореждане с имотите на църквата и средствата за нуждаещите се.
5.Кой станал първомъченик за вярата? – архидякон Стефан, който бил убит с камъни, но по примера на Христос молел Бог да прости греха на мъчителите му. Празнуваме паметта му на 27 декември.

Тайнствата на църквата

         Действията на Светия Дух. Кое е най-забележителното явление на Петдесетница? Това е слизането  на Светия Дух над апостолите. Освен външното действие – шум като от вятър и вида на огнените езици, се случило тайнствено и невидимо вътрешно преобразяване на апостолите – те започнали да говорят на чужди езици, да разбират недостижими за обикновения човешки ум Божии тайни и да разясняват Христовото учение.
Когато апостол Петър се изправил пред събралото се множество и заговорил, толкова голяма била силата на словото му, че в оня ден 3000 души повярвали. За хората било непонятно как се извършило това чудо – довчерашните неуки рибари да разясняват Божието слово. Но Сам Бог дава  обяснение на апостолите за това: „Не се грижете, как или що да говорите; защото в оня час ще ви бъде внушено, какво да кажете; защото не сте вие, които ще говорите, а Духът на Отца ви, Който говори във вас( Матей 10:19-20).
          Апостолите били удостоени от Господ да вършат чудеса, които преди били виждали да върши Христос. Бог ги уверил: Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши“ (Йоан 14:12).
         Тайнствата на църквата. Всички чудесни и тайнствени промени с апостолите, които станали под действието на Светия Дух, наричаме Божия благодат, дарове на Светия Дух.  Светият Дух е навсякъде и всичко изпълва, Неговото действие е навсякъде. Но в тайнствата на църквата невидимо се дават такива благодатни дарове, каквито никъде другаде не можем да получим.
Тайнствата са свещени действия, при които свещенослужителят (свещеник или епископ) чрез молитва измолва от Бога даровете на Светия Дух. 
Всяко тайнство има видима и невидима страна. Към видимата страна са веществата, които се употребяват при извършване на тайнството. Видимо е и участието на свещеника (епископа). Ето например имаме тайнство Кръщение. Всички вие сте кръстени. Кое е веществото, което участва при това тайнство? – водата в големия съд, наречен купел. Видими са и действията, които извършва свещеника. Какво прави той на кръщенката? – потапя детето в купела с осветена вода.
Всички тайнства имат и невидима за телесните очи страна – получаване благодатните дарове на Светия Дух, които ни очистват, укрепяват, променят и спасяват.
         Кои са тайнствата на църквата. В ранната църква, всичко отслужено от свещеник е тайнство. В днешно време приемаме за основни седем тайнства.
За кои тайнства се сещате? Казахме за тайнството Кръщение. Как се нарича тайнството, при което мъж и жена стават съпрузи? – Венчание (брак). Как се казва тайнството, при което споделяме пред свещеник своите прегрешения и той ни чете молитва? – Покаяние и Изповед. В кое тайнство участваме по време на литургия? – Взимаме Причастие, като от чашата под образа на хляб и вино приемаме тялото и кръвта Христови.
Ще ви кажем още някои тайнства на църквата. Тайнство Свещенство (ръкоположение) – епископът го извършва само над мъже, които така стават свещенослужители; тайнство Миропомазване се осъществява веднага след         Кръщението и тайнството Елеосвещение (маслосвет), което се извършва над тежко болен.
Благодатта, действаща чрез тайнствата, не действа механически, не донася святост. Святост и праведност се постигат с усърдие чрез вяра и добри дела. Често хората, прибягващи до тайнствата не получават това, което могат да им дадат те, понеже не са очистили и отворили сърцата си за благодатта.
Участието в тайнствата на църквата е голямо благо за християните, защото с     Божията сила се лекуват телесни и душевни страдания. За жалост малко от днешните християни познават тайнствата на църквата и се ползват от тях. Но още по-важно е да се знае, че с очистване на сърцето и придобиване благодатта на Светия Дух се открива единствения спасителен път към вечния живот в Царството Божие.
          Въпроси към урока: 
1.Какво представляват тайнствата на църквата? – Тайнствата са свещени действия, при които свещенослужителят (свещеник или епископ) чрез молитва измолва от Бога даровете на Светия Дух.
2.Кои тайнства на църквата знаете? – Кръщение, Венчание, Изповед, Причастие. Тайнството Миропомазване в днешно време се извършва веднага след Кръщение.

3. Какво представлява тайнството Свещенство? Епископът го извършва само над мъже, които стават свещенослужители.
4.Кое е тайнството, което се извършва над тежко болен? – Маслосвет.
5.Какви две страни имат тайнствата? – видима и невидима страна. Видимата страна са веществата, които се използват при тайнствата, присъствието и действията на свещенослужителя.
6. Какво е значението на тайнствата? – чрез Божията сила, която се дава в тайнствата, се лекуват телесни и душевни страдания, очистват се греховете, благославят се добрите начинания и се укрепява любовта в отношенията на хората, те ни отварят спасителен път към вечен живот в Царството Божие.
          Задача: Запознайте се с една от ежедневните молитви на православните християни към Светия Дух. Честото призоваване на Светия Дух изразява нашата воля, желанието ни да получим освещаващото Му действие в нашите души. Молитви към Светия Дух се отправят на всяко богослужение, при тайнството Причащение (Евхаристия), както и при извършване на другите тайнства в църквата.
                                   Молитва към Светия Дух
„Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души.“
          С тази молитва ние се обръщаме към едното от Лицата на Светата Троица – Светия Дух, Който присъства навсякъде, оживотворява всичко във вселената, подава всички блага. Да не забравяме, че даром няма да получим Божията благодат. Сами трябва да се борим с греховните си привички и да молим Светия Дух да ни помогне, да се всели (засели, влезе) в нас и ни очисти от всяка сквернота (грях), защото само Бог може да ни очисти по своята милост, като вижда усилията ни. Само тогава можем да се надяваме да придобием Божията благодат и спасение за душите си.
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s