Тайната вечеря

Седмичен урок по Религия-Православие,     3 клас, 26 урок

Въпроси за преговор:
1.Как е познат празника, с който църквата отбелязва Вход Господен в Йерусалим? – Връбница, Цветница.

2.Какво държат хората в ръце, когато са на църква? – Всички носят в ръце върбови клонки (защото палмата не расте у нас) за спомен на радостното посрещане на Господ при влизането Му в  Йерусалим.
3.Какво означава възгласа „Осанна”? – това е възглас на славословие, на еврейски означава „спаси”.
4.Кои празнуват имен ден на Цветница?- всички, които носят имена на цветя.

Тайната вечеря

          Чували ли сте за Тайната вечеря? Спомняте ли си да сте виждали такава икона или картина? Знаете ли защо се нарича „Тайна”?
          Господ Иисус Христос заедно със Своите най-близки ученици (12-те апостоли) отпразнува прощална празнична вечеря в навечерието на празник Пасха.
          Помните ли какъв празник е Пасха за юдеите? „Пасха” значи „отминавам”. Юдеите празнуват Пасха в памет на онзи ден, когато по Божия воля първородните им чада са спасени от смърт чрез белега – кръв от жертвеното агне и пророк Мойсей ги извежда от Египет – страната на робството, където юдеите са изнемогвали от тежък труд и унижения.

          Възкресението Христово пък е нашата Нова Пасха, защото Господ чрез Своята кръстна жертва ни спасява от властта на греха, дявола и смъртта.
          Преди да започне вечерята в голямата горна стая на един йерусалимски дом, Господ ни дава велик пример за смирение. Той умива краката на Своите ученици. Измиването на краката е близкоизточен обичай, чрез който се изразява уважение и почит. Сам Господ казва Пък Аз съм сред вас като слуга.”(Лук.22:27). Всички апостоли се възпротивили, защото не искали техния Учител да върши това, което вършат слугите. Но Господ им напомня същината на Своето Божествено учение – служението на другите. ”Който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:27-28). Тези думи показват кой ще бъде пръв в Царството небесно – който на земята е бил готов като слуга търпеливо да служи на другите, дори да търпи унижения, който притежава най-първата сред добродетелите – смирението.
          Тук на вечерята сред учениците седи Иуда – един от апостолите, който ще предаде Своя Учител за тридесет сребърника. Господ Иисус Христос знае това, но учениците не знаят, че след броени часове следва ареста, изтезанията, екзекуцията на Сина Божий… Те още не се крият от никого.
          На тази вечеря Господ казва знаменателните слова, с които установява тайнството Свето Причастие. Затова и вечерята е известна като „Тайна вечеря”. Сега, на тази вечеря се дава най-важното за спасението на човека тайнство.
          Христос казва като разчупва хляба „Вземете яжте, това е Моето тяло.”(Мат.26:26), подава на всеки чашата с вино като казва: „Пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на Новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.”(Мат. 26:27-28). И добавя „Това правете за Мой спомен” (Лук. 22:19)
          И до днес на всяка света литургия православният свещенослужител – истинският наследник на верните апостоли, стояли около Господа на Тайната вечеря, се моли със същите слова на Светия Дух „да слезе” в Чашата и да претвори хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, та да вкусим божественото ястие. 
          Нека видим иконата на Тайната вечеря. В центъра е Господ Иисус Христос седнал, заобиколен от учениците си. Единствено предателя Иуда е без ореол. На гърдите на Христос се е облегнал апостол Йоан – любимият Христов ученик, авторът на четвъртото евангелие.
          Наставленията Христови за смирението (което е в същината на Христовото учение) и за извършването, вкусването на Светото Причастие, което е практическия живот на християнина, са основни моменти в описанието на Тайната вечеря, останали от евангелистите – преки свидетели на прощалните завети на нашия Господ, Комуто слава во веки веков.
Въпроси към урока:
1.Къде се извършва Тайната вечеря? – в голямата горна стая на един йерусалимски дом.

2.Кои са присъстващите? – дванадесетте апостоли.
3.Как се казва предателя на Христос? – Иуда
4.Какво се случва преди вечерята? – Господ измива краката на учениците си, за да им даде пример на смирение и да им напомни същината на Своето Божествено учение – служението на другите.
5.Защо вечерята е наречена „Тайна”? – защото на нея Господ установява тайнството Свето Причастие.
6.Какви вещества се използват за Светото Причастие? – хляб и вино.
7.Защо наричаме Христовото Възкресение „Нова Пасха”? – при старата юдейска Пасха кръвта на агнето (жертвеното), намазана на праговете, е белег, за да отмине ангела на смъртта, а в Новия Завет чрез Христовата Кръв, пролята на кръста, се изкупуват греховете на целия свят.
 Задача: Разгледайте иконата на Тайната вечеря и се опитайте да разкажете най-важните моменти от това събитие. Оцветете приложението.

Simon_ushakov_last_supper_1685www.bg.wikipedia.orgИконата е копирана от http://www.bg.wikipedia

Tainata Vecheriawww.sveta-petka.comПриложението за оцветяване е копирано от http://www.sveta-petka

 Копирай 26 УРОК, 3 клас, Тайната вечеря

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s