Свети Игнатий Богоносец. Игнажден

thumb.php

  Тропар на свещеномъченик Игнатий Богоносец
          Последовател на нравите и наследник на престола на апостолите си бил, боговдъхновени, и си открил делата като възвеждащи към съзерцанието, затова си развил словото на истината и с вяра си се подвизавал до кръв, свещеномъчениче Игнатие. Моли Христос Бог да се спасят нашите души.

20

              Готви се, Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се, Ефрате, защото Дървото на живота разцъфтя в пещерата от Дева. Нейната утроба е мислен рай, в който е Божествената градина, като ядем от нея, ще бъдем живи и няма като Адам да умрем. Христос се ражда, за да възстанови отпреди падналия образ.

Братя и сестри,
              На днешния ден Църквата поменава свети Игнатий Богоносец, прославен епископ и мъченик от края на първи век, близък до апостолите и техните ученици. От преданието знаем, че свети Игнатий е онова дете, което веднъж Христос е прегърнал и поставил сред учениците си с думите: „Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството Небесно.”
             Да, в Царството Небесно сияе добрият епископ Игнатий, който воден на смърт в Рим, увещава с писма различните малоазийски църкви да бъдат твърди в християнския живот. Тези негови послания са запазени – от тях личи духа на непоколебимост във вярата, липса на съглашателство със света и вярност на Христовата Църква.
             Свети Игнатий е разкъсан от гладни лъвове, хвърлен на арената на Колизеума в Рим, каквато е била участта на немалко християни, отказали да принасят езически жертвоприношения. Това става в дните на император Траян.
              Описанието на мъченичеството на свети Игнатий е дело на непосредствения му ученик и очевидец на мъките му – свети Поликарп Смирненски, сам той също просиял с мъченичество.
              Бог, по техните молитви, да ни помилва, вразумява и спасява.
              За съжаление днешният ден е натоварен с редица народни обичаи, които са езически суеверия. Например гадаенето по това какъв човек пръв ще влезе в дома – каква ще бъде годината. Добре е да знаем, поне ние, които се имаме за християни, че това са остатъци от езическата древност и не е необходимо да им обръщаме внимание.
             Все пак нашата вяра е просветена вяра, изповядване на Христа с дух и истина. Бог да ви благослови!
             Честито на всички именици!
Иконата е копирана от http://www.elika.blog.bg
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s