Евангелско четиво и проповед на Неделя на Закхея

267

Лука 19:1-10

         След това Иисус влезе в Иерихон и минаваше през него.
         И ето, някой си, на име Закхей, който беше началник на митарите и богат човек, искаше да види Иисуса, кой е Той, ала не можеше от народа, защото беше малък на ръст. И като се затече напред, покачи се на една смоковница, за да Го види, защото щеше да мине оттам.
         Иисус, като дойде на това място, погледна нагоре, видя го и му каза: Закхее, слез по-скоро, защото днес трябва да бъда у дома ти.
         И той бързо слезе и Го прие с радост. И всички, като видяха това, зароптаха и казваха: Отби се при грешен човек.
         А Закхей застана и рече Господу: Ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси и, ако от някого нещо съм взел несправедливо, ще отплатя четворно.
         Тогава Иисус рече за него: Днес стана спасение на тоя дом, защото и този е син на Авраама, понеже Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото.
Братя и сестри,
           Днешното литургийно евангелско четиво ни разказва за обръщането и спасението на един окаян грешник, за неговото спасение и на целия му дом.
Кой е митарят Закхей? Митарите са богата и привелигирована прослойка от юдейското население, бирници – откупвачи на данъци, служещи на презряната от юдеите езическа римска власт, грабители, които често са взимали многократно по-големи такси от хората. Неслучайно названието „митар“ – такъв, който събира митата – „митар“ в представите на обикновения човек е алчен грабител и грешник, още повече, че митарите са родоотстъпници, доколкото служат на езичниците – римляни.

              Закхей е дори още по-мразен човек – той е началник на митарите. Най-вероятно много неправди е извършил, много вдовици е разплакал, много сираци е довел до просешка тояга, на много хора е причинил разорение и мъка, докато стигне до това високо, но незавидно положение.
И ето – митарят Закхей като разбира, че Прославеният Чудотворец и Учител ще мине през Йерихон, иска, настоява да Го види. Надява се поне отдалеч да зърне Спасителя, но поради голямото множество, това не е възможно.Всички са дошли от близо и далеч да зърнат, да поговорят, да се докоснат до Христос.
               Надарен с гъвкъв ум, Закхей бързо преценява какво да стори. Той изтичва напред по пътя, където ще мине Господ и забравил за своето социално положение на богаташ, се покатерва като хлапак по едно смокиново дърво.
             Ето – оттам, от клоните на смокиновото дърво, Човеколюбецът Христос го повиква: „Закхее, слез по-скоро, защото днес трябва да бъда у дома ти.“
Христос решава да спаси грешника, макар и да чува ропота у народа: „Отби се при грешен човек.“
Спасителят чува думите на Закхей, който в този момент променя коренно живота си. Всичко несправедливо отнето – казва митаря – ще бъде върнато четворно, така както изисква Мойсеевия закон. Нещо повече – Закхей дава и половината от огромния си имот на сиромаси.
Личи си, че благодатното Царство Божие е посетило тази душа. Личи си, че днес началникът на митарите посреща Създателя на закона. Личи си, че е смазана главата на сребролюбивата змия, която държеше душата на митаря.
             „Днес настана спaсение на този дом“, защото“този е син Авраамов“ – казва Господ.
Големият грешник е способен на голямо и искрено покаяние.
И Закхей, който жадуваше да зърне Господ, се удостои да го приеме и у дома си.
Колкото и да грешим, Божието опрощение е близо. Стига само да се обърнем към Спасителя, Той не ще се погнуси да влезе и в нашата грешна душа, както не се погнуси от презряния и алчен сребролюбец Закхей.
              И Закхей е спасен, да даде Господ и ние да постигнем спасение, макар и с последните. И преди всичко – да съзнаваме собствената си немощ и греховност, да не осъждаме и да не роптаем, и колкото се може по-често да повтаряме в сърце молитвата „Господи, помилуй“. И Господ, Който помилва грешника Закхей, Бог на милосърдието и добротата, ще се смили и над нас грешните. Достатъчно е да види нашата покана към Него – нашето покаяние. Амин!
Копирайте Проповед на Неделя на Закхея, 2018

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s