Богочовекът Иисус Христос

Седмичен урок по Религия-Православие       

Въпроси за преговор:
1.Защо света Дева Мария, старецът Йосиф и Младенецът трябвало да бягат в Египет?- защото жестокият цар Ирод искал да погуби Иисус, като се страхувал, че ще му отнеме властта на цар.

2.Къде живял през детството си Иисус? – в малкия град Назарет.
3.Кога и как Иисус Христос проявил Своята Божественост за първи път? – на 12 годишна възраст, когато на Пасха останал в Йерусалимския храм и беседвал мъдро с еврейските учители. Храмът Божий Той нарекъл Свой дом, а Бог – Свой  истински Баща.

Богочовекът Иисус Христос

          Света Троица – трите Лица на Бога. Ние знаем, че Бог е един, но има три Лица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети – Света Троица.
           Кога Бог засвидетелства Своите три Лица? – при Кръщение Господне, когато Бог Син се кръщава във водите на река Йордан, Бог Дух Свети се спуска във вид на гълъб над главата Му, а Бог Отец казва: „Това е Моят възлюбен Син…”

          Иисус Христос – истински човек. Господ Иисус Христос е Бог Син – второто лице на Светата Троица. Той съществува вечно и неразделно с Бог Отец и Бог Дух Свети.
            Кога и как Божият Син се явява в плът на земята? – Преди повече от 2000 години Божият Син се ражда на земята като човек от пресвета Дева Мария. Божият Син става истински човек – придобива човешко тяло, човешки чувства и действия като всички нас човеците. Но се отличава от нас по това, че няма грях – Той е съвършен човек. А всички ние имаме грехове.
            Защо хората са грешни дори още при самото си раждане? – Заради грехопадението на първите хора – Адам и Ева, които като сториха грях, нарушавайки Божията заповед, загубиха своята святост и станаха грешни, предавайки като болест греха и на своите потомци.
          Иисус Христос – истински Бог. Божият Син, макар да станал човек, си останал истински Бог. Това се проявява в Неговата Божествена мъдрост и сила да върши чудеса.
          Кои чудеса извършил нашия Господ Иисус Христос, докато живял на земята? – Той се родил по свръхестествен начин от девица, лекувал болни, които земните лекари не успявали да изцерят, Той прогонвал бесове от човеците, укротявал природните стихии, умножил един хляб и 5 риби, като нахранил 5 хиляди души, без да се броят жени и деца,Той възкресявал хора. И много други чудеса – писани и неписани, за които, ако се беше писало, не биха стигнали и всичките книги на земята.
          Богочовекът Иисус Христос – нашият Спасител. В Божия Син – Господ Иисус Христос неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото. Затова Го наричаме Богочовек.
          Защо Бог се яви сред нас като човек? – Той се роди като човек поради голямата си любов към хората.  Хората бяха наказани от Бога за нарушаване на Божията заповед със злини, болести и смърт и пребиваване в ада. Като прие страдания и кръстна смърт заради нашите грехове, Господ Иисус Христос ни избави от наказанието и ни изчисти от греховете. Така върна възможността на хората за придобиване на вечен живот в рая, която нашите прародители и техните потомци бяха загубили.

          Като се кръщаваме в Името Христово получаваме пълно опрощаване на греховете. Но ако и след кръщението сторим грях, Той ни показва път за спасение.
          Какъв е този път за спасение от греховете? – покаяние за греховете, изповед, причастие и изпълнение на Божиите заповеди. Затова Богочовекът Иисус Христос наричаме наш Спасител и в молитвите си всеки ден Му благодарим за безграничната любов и великата милост към нас, грешните човеци.
 Въпроси към урока:
1.Защо Господ Иисус Христос е истински човек? – Той приема човешка плът, човешко тяло, човешки чувства и действия, но няма грях.

2.Защо Господ Иисус Христос е истински Бог? – Той е второто лице на Светата Троица – Божият Син, Който е истински Бог – вечен, премъдър и силен да върши чудеса.
3.Защо Го наричаме Богочовек? – защото в Него неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото.
4.Защо Той е нашият Спасител? – защото страда и прие кръстна смърт за опрощаване на нашите грехове и ни показва път за спасение и вечен живот.
          Задача: Запознайте се с иконата на Господ Иисус Христос. Иконата изобразява Личността на Господа.  Ореолът разкрива Неговата Божественост и се отличава с вписан кръст и буквите OWN, които означават думата Вечният. Оцветете приложението.
Copy of 001_4www.icon-art.gr
1 Вечният

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s