На 2 януари почитаме свети Силвестър, папа Римски и свети Серафим Саровски

Братя и сестри,
              Днес честваме още един велик светител на четвъртото столетие, просиял на Римската катедра – свети Силвестър, папа Римски, провел на Запад най-важните реформи на император Константин Велики, относно християнската вяра, подписал чрез свои епископски решения на Първия вселенски събор, когато боголюбивите отци, в съгласие със Светия Дух, изковават догматическото изложение, събрало накратко най-основните истини на вярата, а именно Символа на вярата, който казваме на всяка литургия.
          Със своята неуморна пастирска дейност свети Силвестър привлякъл към Христовата светлина и юдеи, и езичници. През всички години на своето светителстване той се борил за изрядна църковна дисциплина, а именно – клириците да не се занимават с търговия.
          Той е погребан в построената от него гробищна църква над римската катакомба „Света Прискила“, където може да влезем и видим къде са се събирали християните в дните на гоненията.
         Свети Силвестър просиява в святост, заслужено известен като безупречен водач на Римската църква от времената, когато все още западния свят не е отпаднал от древната апостолска вяра.
         Днес почитаме и много по-широко известния у нас свети Серафим Саровски Чудотворец, живял през 19 век, истинско светило на Руската църква, знаменит подвижник, подобен на древните аскети, чудотворец, надарен с прозорливост, основател на манастири, понесъл върху си бремето на уединение, безмълвие, тригодишно стълпничество върху камък и най-накрая – тежкия кръст на старчеството – така както се нарича духовното водачество.
        Самата Небесна Владичица, Пресветата Дева, го посещава и във видениe казва, сочейки свети Серафим – „Този е от нашия род“.
         Знаем го и от иконите – побелял старец с благ поглед, прегърбен от момента, когато понася зверски побой от трима разбойници, дошли да го ограбят. До него е била брадвата, изкушението да се защити е било силно, още повече, че свети Серафим е бил физически здрав човек, но премъдрият Серафим наистина показва, че е от рода на небесните жители. Целият си живот той посвещава Богу. А на стотиците хора, които посреща с християнска любов, се покланя и ги поздравява с думите: “ Добре дошъл, радост моя!“
         Да даде Бог и ние грешните и окаяните да чуем един ден неговия поздрав в Царството Небесно, където предстои ведно с ангелите и ангелоподобният Саровски чудотворец.
          Бог да ни прости и помилва по молитвите на Своите дивни светии. Амин!
Копирайте Проповед на 2 януари
Изображенията са копирани от http://www.sesawi.net и http://www.uncutmountainsupply.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s