Свети великомъченик Теодор Тирон. Тодоровден

          Седмичен урок по Религия -Православие
           Теодор Тирон бил християнин, по професия бил воин. Той живял в началото на IV век, в град Амасия – Мала Азия, която по това време била под владение на Римската империя. Римският император наредил да преследват християните и ги принуждавал да се откажат от вярата си и да се поклонят на идолите. Какво са идолите? – идолите са статуи на хора или животни, на които се кланят като на божества. Как се наричат тези, които вярват в идоли? – идолопоклоници, езичници.

          Военачалниците карали войниците да принесат жертва на идолите. Но свети Теодор твърдо отказал и без да се бои от опасността, гръмко славел Бога.
          Една нощ свети Теодор отишъл в главния идолски храм, но вместо да се поклони на идолите, той запалил храма. Щом научил, управителят заповядал да бият Теодор и да го отведат в тъмница, а вратата на тъмницата да заключат и запечатат, защото искал да го умори чрез глад.
          Нощем, когато Теодор се молел, явил му се Господ Иисус Христос и го укрепил в подвига. Теодор започнал да пее възхвала на Бога и с него запяли множество ангели, които се явили около него в тъмницата. Стражата извикала управителя, а той като чул пение от няколко гласове, помислил, че при Теодор са влезли християни. Но бравата и печатът били неповредени.
          Свети Теодор бил дълго мъчен и накрая наказан да бъде изгорен на клада. Той се прекръстил, сам мъжествено се качил на кладата и с молитва и славословие предал на Бога душата си. Една благочестива християнка взела останките на светия мъченик, погребала ги у дома си и всяка година извършвала помен за него.
           Около петдесет години след смъртта на свети Теодор, гоненията срещу християните продължавали. Имало друг римски император, но и той мразел християните и се стараел да им прави всевъзможни пакости. Знаейки, че пред първата седмица от Великия пост те пазят строг пост, той за да ги подиграе, заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена.
           Но свети мъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си да си правят коливо, т.е. да си варят пшеница с мед“.
          Църквата, за благодарност на св. Теодор, запазила досега обичая – в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светия великомъченик. На Тодорова събота, Тодоровден, в православните храмове се отслужва празнично богослужение. Имен ден имат Теодор, Тодор, Теодора, Божидар, Дора …
           Въпроси към урока:
1.Кога и къде живял свети Теодор Тирон? – 4 век, Мала Азия.
2.Защо християните били преследвани тогава? – защото владетелите не били християни, те били езичници и принуждавали християните да се кланят на идолите.
3.Какво е идол? – статуя на човек или на животно, на която езичниците се кланят като на божество.
4.Как свети Теодор защитил своята християнска вяра? – твърдо отказал да се поклони на идолите, запалил идолския храм, понесъл много мъчения, тъмница и накрая бил хвърлен в клада.
5.Как свети Теодор след своята смърт помогнал на християните? – той се появил във видение на архиепископа и го предупредил как императорът иска да напакости на християните.
6. Кога е Тодоровден? – първата събота на Великия пост, когато в храмовете има празнично богослужение, а именици са Теодор, Тодор, Божидар ….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s