Светите равноапостоли Кирил и Методий

Седмичен урок по Религия-Православие,        3 клас, 29 урок

Въпроси за преговор:
1.За кого пострада Христос на Кръста? – за нас хората, за да изкупи греховете ни и като приеме смърт, да може да слезе в царството на смъртта, да строши адовите врати и да освободи праведниците от Адам насетне и така отново да отвори за нас, човеците, вратите на рая.
2.На кого се явява Господ след Възкресението Си? – по предание първо се явява на Своята майка, после на жените мироносици, след това и на учениците Си.
3.Защо апостол Тома не повярва? – той не присъства на явяването на Господ в деня на Възкресението Му и желае сам да се увери.
4.На кой ден е Томина неделя? – неделята след Възкресение Христово, когато е срещата на възкръсналия Христос с апостол Тома.

Светите равноапостоли Кирил и Методий

        Знае ли някой кога са покръстени българите? – 9 век. По същото време живяли и светите братя Кирил и Методий – създателите на нашата азбука. Те се родили в град Солун на територията на Византия. Родителите им били знатни и просветени хора, благочестиви християни. Бащата бил висш византийски военачалник. Майка им била българка.

         По-големият брат Методий бил военачалник, но впоследствие решил да отиде в манастир на планината Олимп, където станал монах.
          По-малкият брат бил кръстен с името Константин, но по-късно станал монах и получил монашеското име Кирил. Той проявявал още от младини необикновени дарования в овладяване на науките, завършил най-прочутата тогава висша Магнаурска школа в Константинопол (Цариград). Заради изключителните си способности получил прозвището „философ“.
          Свети Кирил бил изпращан като проповедник на Христовото учение на мисии сред сарацините, евреите и хазарите, където проявил големите си богословски познания и ораторски способности и много хора се отвърнали от заблужденията си и приели православната вяра.
          Създаване на славянската азбука. Славянските народи нямали своя собствена писменост и за тях Христовото учение било неразбираемо, когато слушали то да се проповядва на чужд език. Кога станало възможно проповядването на евангелието на славянски език? Както знаем свети Кирил създал азбуката в средата на 9 век в манастира на своя брат Методий. Двамата братя превели евангелието и различни богослужебни книги на езика на солунските славяни. Тази първа азбука е наречена глаголица. По-късно един от учениците на светите братя – свети Климент Охридски, създал днешния вариант на българската азбука, защото буквите на глаголицата се изписвали сложно. В памет на свети Кирил, тази азбука е наречена кирилица. Кирилица се нарича и съвременната писменост.
          Борбата с триезичниците. Светите братя Кирил и Методий били изпратени да проповядват евангелието в Моравия, днешна Чехия, защото Моравия в тези години била под силно немско влияние.Тези, които проповядвали вярата на езика на славяните били преследвани. Мнозина смятали, че Словото Божие трябва да се проповядва само на три езика – еврейски, латински и гръцки. Това е така наречената триезична ерес. (Ерес значи лъжеучение, заблуждение, което изопачава Христовото учение). Защо точно тези три езика?  Защото Старият завет е написан на еврейски в основната си част, Новият завет е на гръцки, а латинският език е официален език на Римската империя.
          Светите братя трябвало да отидат в Рим на съд пред папата, за да защитят новата азбука и правото на славяните да слушат Словото Божие на роден език. Блестящата реч на Кирил разгромила заблужденията на триезичниците и убедила папата. Папата признал делото на двамата братя  за боговдъхновено и разрешил да се проповядва на славянски език, като благословил славянския превод на Светото Евангелие.
          Свети Кирил, изтощен от дългия път, тежко се разболял. Предсмъртната му молитва била да бъде опазена Църквата и православната вяра. Той починал в Рим.
          Просветителско дело сред славянските народи. Папата ръкоположил свети Методий за епископ на един град в Моравия. Там той започнал голяма просветителска дейност. За свои помощници подготвил много ученици. След неговата смърт учениците му били преследвани, много от тях били продадени като роби. Прогонени от Моравия, те били сърдечно приети в България от нейния княз и покръстител Борис I. Така славянската писменост се утвърдила в България, а през следващите столетия  се разпространила в Сърбия, Хърватско, Русия, Литва, Влашко, Молдова и др.
          Светите братя Кирил и Методий – равноапостоли. Заради това, че просвещават със светлината на Христовото учение много народи, църквата сравнява делото на светите братя Кирил и Методий с делото на Христовите ученици – апостолите и те са наречени равноапостоли.
          Българският народ и всички славянски народи тачат свято паметта на светите братя Кирил и Методий. Църквата чества заедно паметта на двамата братя на 11 май по стария календарен стил.  У нас на 24 май по новия календарен стил е официален празник в чест на двамата братя-просветители и се отбелязва като Ден на българската просвета и култура. 
Въпроси към урока:
1.Кога и къде са родени светите братя Кирил и Методий?
–през 9 век в град Солун.

2.Какъв станал свети Методий? – първо бил монах, а по-късно епископ в Моравия.
3.Защо свети Кирил получил прозвището „философ”? Къде учил той? – Свети Кирил се отличавал с голяма мъдрост; той завършил най-прочутата за времето си висша Магнаурска школа в Константинопол (Цариград).
4.Защо двамата братя създали славянската азбука? – за да преведат Библията и богослужебните книги и да могат славянските народи да чуят Словото Божие на родния си език.
5.Какво значи ерес? Какво лъжеучение се съдържа в триезичната ерес?
6.На кой ден църквата почита паметта им? Кога е официалният им празник?
– на 11 май е църковният им празник, а официалният е на 24 май и се отбелязва като Ден на българската просвета и култура.
Задача: Разгледайте иконата и разкажете за живота и делото на светите братя Кирил и Методий, обяснете защо ги наричаме равноапостоли.
Копирайте 29 урок, 3 клас, Светите равноапостоли Кирил и Методий
2012-07-30-1
Иконата е копирана от www.hramsvetigeorgi.com
Свв. Методий и Кирил с надписПриложение за оцветяване http://www.svetlinata-na-hrama

 

 
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s