Честит Гергьовден!

свГеорги
Като освободител на пленници и на бедни защитник, на немощни лекар, на царе поборник, победоносни великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят нашите души.
Братя и сестри,
          Днес честваният великомъченик – свети Георги Победоносец, е особено почитан от православната църква. И нашият народ тачи Божия угодник, извършил с помощта на Божията благодат дивни чудеса.
          Още в дните на своята младост, Георги, вдъхновен от примера на своя баща, също мъченик за вярата, се приготвя да изповяда Христовото име. Това се случва в края на второто столетие, в дните на император Диоклетиан – най-свирепият гонител на християните.
          Въпреки високия военен пост и завидното си богатство, Георги не се съблазнява да крие своята вяра. Той раздава имота си, подготвяйки се да наследи нетленно богатство. И на глас, пред всички сановници, изобличава царя и неговите заблуди. 
          Следват дни на мъчения, които ни шокират, дори само като четем житията. Защото небивали и страшни изтезания понасят онези, които са наречени великомъченици. Сред тях сияе и младият военен Георги, който от любов към Бога се причисли към небесното войнство.
          Бичуване, изтезания, мъчения с разтягане на колело и Божий чудеса сред мъките ознаменуват последните дни на мъченика. Мнозина виждайки търпението му повярвали в Христа. Сред тях била императрицата.
          Оцелял по Божия милост и след като е хвърлен в яма с негасена вар, свети Георги е изтезаван с нагорещени ботуши, а след това е приканен от езическите жреци да възкреси покойник. И наистина, по неговата молитва, Бог възкресява починалия.
          Свирепият император, разярен от чудесата, станали пред очите на множеството, заповядал да екзекутират възкресения покойник.
          А при затворения в тъмницата Георги идвали хора за съвет и благословение. Така един земеделец бил утешен, защото по молитвите на свети Георги, неговият вол бил изцелен. Оттогава е останало преданието, че свети Георги е покровител на стадата.
          В навечерието на свято представяне в Господа, свети Георги е утешен от видението на Христа, който му обещава вечна радост. И наистина – свети Георги е обезглавен край Никомидия. Днес мощите му се покоят в Лида и поклонниците на светите земи могат да се помолят там, в знак на преклонение пред Божията благодат, която укрепява възлюбилия Бога човек.
          Защото свети Георги е заобичал Господ с цялото си сърце и душа. А Христос го е дарил с дара на мъченичеството и чудотворството.
          Много са храмовете, носещи името на великомъченика, и той е твърде прославен, особено във вековете на османската власт, когато християните особено много тачат мъчениците за вярата.
          И днес се молим, свети Георги да се застъпи за нас – та да имаме поне частица от неговото дръзновение при изповядване на вярата в Христа. Амин!
          
Иконата е копирана от http://www.peregabriel.com 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s