Неделя на светите Мироносици

мироносици


Братя и сестри,
          На днешната Неделя на светите Мироносици възпоменаваме събитията от първите часове на Христовото Възкресение. В ранните часове на неделния ден, призори след юдейския празник Пасха, близките сподвижници и следовници на Господа – жените, станали известни като мироносици, бързат към гроба Господен. Те са купили аромати, в желанието си да изпълнят докрай погребалния обичай, който повелява да се облее тялото на покойника с благовонни масла.
         Разбира се, жените не ще намерят Възкръсналия Спасител в гроба. Камъкът е отвален, вътре са само гробните повивки, а приготвеното благоухание не ще стигне Божествения покойник. Защото Той вече е възкръснал. Но Църквата възпоменава привързаността, обичта и липсата на страх у жените мироносици.  Те са под Кръста край Майката Божия, те гледат как полагат Христа в гроба, те бързат за помазанието, което не се случва, защото Спасителят е възкръснал.
          Тези жени са като благоуханни цветя. Макар и съвсем откъслечно упоменати, ние се впечатляваме от тяхната обич, кротост и вярност, те въплъщават съвършената любов, у която страх няма. Те са Христовите следовнички, които са пример за всички християни от всички времена. Затова и са удостоени с дара на апостоли и благовестнички.
Защото тогава, когато никой не беше в нозете Иисусови, там бяха жените – преданите и боголюбивите, способните да обичат докрай, до съвършената саможертва.
           Тези първи часове след Разпятието са страшни. Учениците, поради страх от юдеите, стоят при заключени врати, очакват се всеки миг репресии и гонения, отлъчване от общността и затвор. Възможни са бичуване и екзекуции. Пастирът е поразен, а овците са разпръснати.
          Тайните ученици на Христа стават явни. Никодим и Йосиф Ариматейски, когото Църквата възпоменава като „благообразни Йосиф“, бързат да уредят подобаващо погребение на Божествения Учител. Мироносиците и Майката Божия Го оплакват, оплакват Живота, Който слиза в царството на смъртта. И до край земя се говори за тях, за жените мироносици, като удостоени първи да зърнат неописуемата гледка на празния гроб, където ангелът в бяло ги упътва за Спасителя, Който осъществи Своята мисия.
          Днешният ден е празник на всички вярващи жени, призвани да следват мироносиците, ще рече да следват Христа в страданията и в скръбта, да отдадат цялото си сърце Нему, така както е присъщо на богоозарената вярваща жена, която не се страхува да е под Кръста и до гроба на Спасителя.
          Честит празник на всички християнки, които искат да се уподобят на жените мироносици!
           Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на Майката Божия и на всички светии. Христос воскресе!  
Копирайте Проповед на Неделя на светите Мироносици, 2023
Иконата е копирана от http://www.yandex.uz
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s