Благовещение

blag

25 03

           Днес е начало на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божи става Син на Дева, и Гавриил благовести благодат. Затова и ние с него да зовем към Богородица: 
          Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

25 4

          На Тебе, Богородице, Поборницата Воевода, ние твоите раби, като се избавихме от беди, пеем победни и благодарствени песни, и понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, за да ти пеем:
           Радвай се, Невесто неневестна!
Проповед на Благовещение
Братя и сестри,
           Възрадвани сме с великата радост на благовестника архангел, обърнал се към Светата Дева с думите: „Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!“. Възрадвани сме, че Бог намери пречист съсъд, който да послужи за великата тайна на Боговъплъщението. Благовещение не е просто един от празниците. Благовещение е начало на нашето спасение. Древното предсказание, че ще дойде, ще се роди семето, потомъка Адамов и Евин, Който ще смаже главата на извечния враг, ще смаже главата на змията – това се сбъдва в този миг. Цялото небесно войнство, всички ангели и архангели, цялата небесна Църква притаено чакат Марииното „да“. Защото Светата Дева казва:“ Ето рабинята Господня, нека ми бъде според думата ти.“ Намерила благодат у Бога, Пресвятата се издига по-високо от серафимите, защото ще понесе в девичата си утроба Невместимия.

           Нима може някое вярващо сърце да не се приклони молитвено пред това дивно чудо. Създателят на света, второто Лице на Света Троица, Онзи, чрез Когото всичко е станало, Неописуемият, Богочовекът Спасител ще се изтъче в девичата утроба. Осенена от Светия Дух, Мариам от Назарет, бедната послушница от Давидовия род ще се превърне в Тази, Която е облажавана от всички родове – Царицата Небесна, Владичицата на света. Защото не може да почитаме Царя, ако не почитаме Майката на Царя. Обичаме Я, възхваляваме Я, прибягваме до Нейната молитвена помощ, ежечасно Я призоваваме, защото още от момента на Разпятието Христово, когато Господ повели евангелист Йоан да се грижи за Нея и да е неин син, от този миг Тя осинови цялото човечество, целия грешен човешки род. Света Богородица е Майка на скърбящите и обременените, радост на опечалените, целителка на болните, пазителка на младите, жезъл и похвала на старите, убежище на праведните, надежда за спасение на грешните, пътеводителка към покаяние, покров за целия свят. По Нейните молитви Господ милостиво отлага часа на Съда, и пак по Нейните молитви и по молитвите на свети Йоан Предтеча, Той ще бъде милостив, но и справедлив в часа на Съда, Който предстои.
          Затова и пеем „Пресветая Богородице, спаси ни!“, знаейки, че Тя има власт повече от ангелската и майчина свобода, за да се застъпи за нас, грешните.
          Безмерно щастливи сме, че Я имаме за наша молитвена Майка, че можем да прибегнем към Нея. А безмерно нещастни са ония, които доброволно отхвърлят Нейното молитвено застъпничество. Защото не може да имаме за приятел Сина, ако не почитаме и уважаваме Майката.
           Честит и благословен да е днешния ден, денят, когато възклицаваме ведно с вестителя Гавриил: „Благословена си Ти между жените!“. Така пеем и всеки път на петохлебието: „Благословена си Ти между жените  (на черковнославянски – „Благословена Ти в женах!“) и благословен е плодът на Твоята утроба, задето роди Спасителя на нашите души.
           Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на Пресвятата Владичица. Амин!
Копирайте Проповед на Благовещение, 2019                                                                                                          
Мозайката е копирана от http://www.logoslovo.ru
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s