Богоявление

Kreshenie-frwww.romanova-olya-1.livejournal.comБогоявление

      Когато Ти се кръщаваше в Йордан, Господи, се разкри поклонението на Светата Троица, защото гласът на Отец свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърди верността на думите. Слава на Тебе, Христе Боже, Който се яви и просвети света.

K

        Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: Дошъл си и си се явил Ти, непристъпната Светлина.
Братя и сестри,
         Велик Господски празник е днешният ден на Кръщението Господне, известен като Богоявление. На този ден Всемилостивият Изкупител, макар и Сам съвършено свободен от грях, пристъпва към кръщението Йоаново, за да изпълни всяка правда. Затова и в днешния ден водната стихия е осветена и просветлена чрез потапянето в нея на Божия Син.
         Чрез Своето Кръщение Спасителят дава пример за нас  – за важността на нашето Кръщение в името на Божествената Троица.
          „Една е вярата, едно е кръщението, един е Господ и Отец на всички“ – допълва апостол Павел.
          Наричаме този ден Богоявление, защото в мига на Кръщението Христово във водите на Йордан, слиза Светият Дух във вид на гълъб и се чува гласа на Отца: „Този е Моят Възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.
         Така Света Троица явява Себе Си по достъпен за нас начин. И всички ние, наричайки се християни, изповядваме Единия и Троичен Бог. Тази свръхнеописуема и божествена тайна е поверена единствено нам – Христовите следовници. Защото не е достатъчно да казваш, че Бог е Един, ако не допълниш, че Той е Троичен.
          „Единица в Троица, Троица в Единица“– възхвалява Бога свети Григорий Богослов. А ние всеки път на светата литургия възпяваме единосъщната и неразделима Троица.
И Богоявление е точно празник на Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Свети Дух. Този велик празник е неречен от древните Празник на Просвещението, защото много оглашени са кръщавани в осветените богоявленски води. И самата дума „просвещение“ обозначава светото Кръщение, което ни е извадило от мрака на заблудата в неописуемия блясък на новата, охристовена природа.
          Ето на каква дивна висота сме възкачени ние – християните. А колко жалко и тъжно е, че животът ни не съответства на светоносното начертание на христоносната ни душа. И най-силният аргумент срещу християнството са самите християни, чийто морал и дела не са съответни на високото ни призвание.
Да се молим, братя и сестри, Христовата благодат да се възцари в нашите огрубели сърца, за да можем – не друго – да принесем покаяние овреме, в дните на земния си живот.
          Божествената благодат на Живоначалната Троица да е с всички вас.
          Честит и благословен празник!
          Честито на всички именици!
Проповед на Богоявление, 2023 Изтегляне

Иконата е копирана от foto-basa.com

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s