Преображение Господне

23933www.pravmir.ru 1тропар Преображение за публикуване         Преобразил си се на планината, Христе Боже, като си показал на Твоите ученици славата Си, според силите им да я възприемат. По молитвите на Богородица да възсияе и над нас, грешните, Твоята вечна светлина, Светодавче, слава на Тебе.

Иконата е копирана от http://www.pravmir.ru.

Братя и сестри,
           Днес честваме Преображение Господне. Светата Православна църква поменава онзи незабравим момент, предаден от евангелистите Матей, Марк и Лука, когато нашият Господ Иисус Христос се възкачва на планината Тавор, заедно с върховните сред апостолите – Петър, Иаков и Иоан. Той се преобразява пред тях – лицето Му светва като слънце, а дрехите Му стават яркобели като светлина.
          Така сякаш люспи падат от  очите  на учениците Христови и те лицезрат божествената светлина – слава, сияеща у Единородния на Отца  още преди създание мира. До този миг, макар да са свидетели на безброй Христови чудеса, на богоспасителните Му беседи, апостолите не са виждали с телесните си очи извечно изливащата се божествена светлина, струяща отвъд същината на Отца.
          Това величествено богосъзерцание получават учениците, защото Господ  пожелава да  покаже пряко Царството Божие, непосредствено преди смъртта Си. Христос пожелава да разкрие божествената Си мощ и облика божествен преди разпятието, да разкрие славата Си преди укора и безчестието, та когато бъде хванат от юдеите, учениците да помнят, че не  поради немощ, а по Своя воля Старият по дни приема смърт, заради спасението на света.
           Божествената светлина сияе извечно у Христа,макар и прикрита под покривалото на човешката Му природа. Но днес апостолите са удостоени да зърнат тази нетварна,нетленна, извечно струяща от Светата Троица  слава, която обгръща целия небесен свят и незримо пронизва и нашето тварно и преходно битие.
            И чрез златните ореоли на небожителите – Господ, света Богородица, ангелите и светиите ние изобразяваме по възможен за нас начин, посочваме тази божествена светлина на  невечерния ден на Божието царство.                         
            Тази светлина, макар и невидима за телесните очи, ние приемаме, ние получаваме всеки път чрез Светото Причастие. Приемаме Христа в славата на Отца, за да възцарува на престола на нашите сърца.
            Вижте колко високо ни въздига Бог като ни призовава да бъдем по благодат това, което е Той по същност. Да бъдем чада по осиновение, и макар да сме грешни, немощни и смъртни, да се облечем в одеждата на безсмъртието. Това безсмъртие беше обещано още на прародителите в рая, но те го пропиляха чрез първородния грях.                              
            Христос, Възлюбеният Син на Отца, вече ни изкупи. Да се възползваме от това, че дверите на Царството вече са отворени. Да се възползваме от това, че вече сме звани. Да се възползваме от това, че има още свободни места на брачния пир на божествената любов.
            Да пристъпваме към Свето Причастие като към върховете на Тавор. Да пристъпваме не поради лекомислие, а поради знанието, че божествената благодатна светлина, при чистото свидетелство на съвестта ни, ще извърши делото на нашето вътрешно преображение.
             И да помним – неосъдно взетото Свето Причастие е светло одеяние, обгърнало душата в мига на нейното представяне в Господа, светъл облак, който би ни покрил от гибелните нападки на противните духове.                   Честит и благословен празник! Божието благословение да е с всички вас. Амин!     
Проповед на Преображение, 2022 Изтегляне           

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s