Родни светии – на 23 март почитаме преподобномъченик Лука Одрински

            Свети Лука Одрински е сред сонма на новомъчениците, просияли в годините на османското владичество. Той е роден в Одрин, син на благочестивите българи Атанас и Домница. Отрано останал сирак, свети Лука пътува като чирак на богат търговец и в Цариград при инцидент е принуден да се откаже от вярата  и насила е обрязан. Руският посланик успява да го изпрати в Смирна и Тир. Впоследствие младият Лука постъпва в Иверския атонски манастир, където го миропомазват и така приемат отново сред числото на християните. Измъчван от терзанията на съвестта, Лука пътува и отсяда в различни манастири и скитове. Като не може да забрави отречението от Христа, младият монах решава да приеме мъченическа смърт, с която да изкупи греха си пред Бога. Поради възрастта му  никой не е смеел да му препоръча мъченически подвиг. Но виждайки неговата твърда решимост, атонските монаси му дават специално килийно правило – подготовка за мъченичество в Христа. Впоследствие Лука е подстриган във велика схима и, съпроводен от своя изповедник, заминава за Митилини.
            След приобщаване със Светите Тайни, свети Лука, преоблечен като турчин, разказва на кадията как насила е потурчен, отрича се от Мохамеда и изповядва на всеослушание Христа. Първоначално с ласкателства и заплахи, а сетне, след жестоки побои, юношата е затворен, където митрополитът на Митилини успява да внесе Свето Причастие за него.
            След множество мъчения, едва 16-годишен, свети Лука е осъден на смърт чрез обесване. В мига, преди примката да се стегне около шията му, е приканен от палача да изповяда Мохамед за пророк. Свети Лука казва: „Вярвам в моя Господ Иисус Христос и само на Него се покланям“.
             Датата на мъченическата му кончина е 23 март 1802 година. Благоуханни и без признаци на тление, мощите на мъченика са оставени три дни на бесилката, а сетне привързани с голям камък и хвърлени в морето.

             По Божий промисъл мощите не потъват, а през нощта местните християни намират тялото на свети Лука на брега и устройват християнско погребение.  Множество чудеса и изцеления ставали при досега с дрехите, в които е било облечено многострадалното му тяло.
            Бог да ни помилва по неговите свети молитви и да ни даде частица от неговото дръзновение.
Икона: http://www.iellada.gr

За копиране: 23.03.Свети Лука Одрински

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s