Неделя на Закхея. Свети три Светители

 

Лука 19:1-10

         След това Иисус влезе в Иерихон и минаваше през него.
         И ето, някой си, на име Закхей, който беше началник на митарите и богат човек, искаше да види Иисуса, кой е Той, ала не можеше от народа, защото беше малък на ръст. И като се затече напред, покачи се на една смоковница, за да Го види, защото щеше да мине оттам.
         Иисус, като дойде на това място, погледна нагоре, видя го и му каза: Закхее, слез по-скоро, защото днес трябва да бъда у дома ти.
         И той бързо слезе и Го прие с радост. И всички, като видяха това, зароптаха и казваха: Отби се при грешен човек.
         А Закхей застана и рече Господу: Ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси и, ако от някого нещо съм взел несправедливо, ще отплатя четворно.
         Тогава Иисус рече за него: Днес стана спасение на тоя дом, защото и този е син на Авраама, понеже Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото.
Братя и сестри,
       Чухме литургийното евангелско четиво, което ни описа срещата на Господ Иисус Христос с един богат и безнравствен човек, презрян бирник, служещ на езическата римска власт, мразен от всички юдеи – митаря Закхей. Евангелист Лука разказва, че многолюдно посрещане има Спасителя, влизайки в Йерихон. И един от онези, които искат да зърнат прославения Чудотворец, е митарят Закхей.

            Находчив и проницателен, Закхей преценява, че няма да може да види Христос, понеже тълпата е голяма, а той е малък на ръст. Затова избързва, покачва се като юноша на едно смокиново дърво край пътя, откъдето ще мине Спасителя. Ето – той е забравил всички условности, своето богато и престижно, и дори всяващо страх социално положение, и тича с надеждата да види Месията.
           Това е голяма и нечакана радост за грешния Закхей. Макар и богат, той знае, че заради своята професия е мразен от сънародниците си, най-вероятно много вдовици и сираци са останали на улицата, заради високите данъци, които той безмилостно увеличава при събирането им.
          Затова не е случайно, че всички роптаят като виждат, че Учителят влиза в дома на грешник. За юдеите е немислимо дори да поздравят някой, който се доближава до езичници и общува с тях, а какво остава – да му гостуват и обядват с него.
          Но ето – дошъл е мигът на покаянието и изправлението. Закхей ще раздаде половината от неправедно придобитото си имане, а всичко, взето несправедливо, ще покрие четворно, според изискванията на Мойсеевия закон.
         За Господ всичко е възможно. Сребролюбивото сърце на митаря, закоравяло от престъпления, безчувствено пред воплите на страдалците – това сърце е вече съкрушено, смекчено от Божията благодат.
         Затова и Господ казва: „Днес стана спасение на тоя дом“.
         Спасението на дома иде тогава, когато Христос дойде в нашия дом, в нашите сърца. Защото и ние не сме кой знае колко различни от митаря Закхей – всеки от нас има явни и скрити душевни недъзи, всеки има с какво да се бори – с гордост, тщеславие, завист, егоизъм, осъждане, пресметливост, чревоугодие, блуд. Безчислени са нашите страсти.
         Но като каним Спасителя, като копнеем за Него, като Му се молим, Той Всемилостивият ще ни помилва, така както е помилвал митаря Закхей. Само трябва да имаме истинско разкаяние и съкрушение, истинско желание да изличим чернилката на греховете си чрез опрощението, което дава Бог чрез Своите свещенослужители. И Господ не ще ни остави.
         Той ще влезе в скритата стаичка на сърцето ни и този жив храм, сътворен от Него, ще заблести в своята истинска светлина и предназначение. Защото апостол Павел казва: „Не знаете ли, че вие сте храм на Светия Дух?“
         Да даде Господ истински да Го призовем, та да може Той да влезе в нашия дом, нашето сърце, та да може и за нас да се каже с право: „Днес стана спасение на този дом“.
        Честит възкресен ден!
         Божието благословение, по молитвите на Майката Божия, на светите Симеон Богоприимец и Анна пророчица, и на всички светии да е с всички вас. Амин!
Копирайте Проповед на Неделя на Закхея

Икони: http://www.cyprusalive.com и http://church-viktor.org

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s