Неделя след Рождество Христово

Матей 2:13-23

            А след като си отидоха, ето. Ангел Господен се явява насъне Иосифу и казва: стани, вземи Младенеца и майка Му, и бягай в Египет, и остани там, докле ти кажа; защото Ирод ще търси Младенеца, за да Го погуби. Той стана, взе Младенеца и майка Му нощем, и замина за Египет; и там стоя до смъртта Иродова, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: „от Египет повиках Сина Си“ Тогава Ирод, като се видя подигран от мъдреците, твърде много се ядоса и прати, та изби всички младенци във Витлеем и във всичките му предели, от две години и надолу, според времето, което бе точно узнал от мъдреците. Тогава се сбъдна реченото от пророк Иеремия, който казва: „глас бе чут в Рама, плач и ридание, и писък голям; Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, защото ги няма“.
           А след като умря Ирод, ето, Ангел Господен се явява насъне Иосифу в Египет и казва: стани, вземи Младенеца и майка Му и иди в земята Израилева, защото измряха ония, които търсеха душата на Младенеца. Той стана, взе Младенеца и майка Му, и дойде в земята Израилева. Но като чу, че в Иудея царува Архелай, наместо баща си Ирода, уплаши се да иде там; и след като получи откровение насъне, замина за пределите Галилейски и, като дойде, засели се в един град, наричан Назарет, за да се сбъдне казаното чрез пророците, че Той ще се нарече Назорей.
Братя и сестри,
             В рождественските празнични дни Църквата възпоменава написаното от евангелист Матей за Рождеството на Спасителя. Ето, чухме за бягството на светата Дева с Богомладенеца и Йосиф Обручник в Египет. А от преданието знаем, че щом стъпили в египетската земя, тежко земетресение е разрушило огромните каменни идоли. Защото Спасителят е дошъл вече на света и идолската заблуда е потъпкана. Свършено е вече с лъжливите богове, с езическите вярвания.
             Христос се роди, за да можем да отхвърлим лъжата. Защото, познавайки Него – Пътя, Истината и Живота, вече нямаме право да вкусваме от предходните заблуди. Нямаме право да протягаме ръка към неистината, след като сме познали Истината и Тя ни е направила свободни.
              С пътуването на Богомладенеца в Египет и Неговото завръщане се осъществява пророчеството на пророк Осия, който казва, предавайки думите на Отца: „от Египет повиках Сина Си“.
              Трагичното погубване на хилядите витлеемски младенци от злия цар дава множество невръстни мъченици – сияйни като звезди в невечерния ден на Божието Царство. Тяхната памет ще почетем на 29 декември. И техните венци са още по-славни, защото увенчават детската невинност.
              Не знаем точно колко години прекарва светото семейство в Египет – две, три или пет, но знаем, че след смъртта Иродова – а той е имал ужасна кончина – след неговата смърт Богомладенецът, Девицата Майка и праведният Йосиф се завръщат в Палестина.
               Поселват се в Назарет, град, отвека известен като място, където е израснал Спасителят.
               Именно там светата Дева бе чула ангелския поздрав на Благовещение, известяващ Й, че Тя е избраницата, Която ще стане Вместилище на Невместимия.
               Всички тия събития, предадени с голяма точност от евангелист Матей, служат на християните от всички времена за знанието, че Христос приема плът в историческото време, преди 2021 години. Божественият Логос, Бог –Слово, Второто Лице на Света Троица се въплъщава в историческото време, на конкретното място, пътува до Египет и се връща в Назарет. Защото е имало твърде много лъжеучения в църковната история, които говорят за идеята за Доброто, за Доброто Начало, за Бога като абстракция.
               А Христос е историческият Спасител, Който се роди в света, стана Човек, живя сред нас, претърпя доброволно Разпятие и възкръсна в третия ден, като строши портите на ада и изведе отвека свързаните праведници.
               Този исторически Христос честваме като наш Цар и Бог.
               На Неговото Рождение се покланяме сега като казваме:
„С Твоето Рождество, Христе, Боже наш, изгря за света светлината на богопознанието. Защото чрез него,  онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Восток свише.  Господи, слава на Тебе!“
               Честито Рождество Христово!
               Божието благословение да е с всички нас, по молитвеното застъпничество на Майката Божия, на Която се покланяме като на Царица Небесна и наша Владичица, послужила за най-великата тайна.
               Амин!

Иконата е копирана от http://www.hranitel.club

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s