Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Тропар
               Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието яви се за твоето „стадо“, показвайки им истината! Със смирението си получил величие, с бедността – богатство! Отче, свещено-началниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!

Братя и сестри,
             Почетохме света великомъченица Варвара, почетохме и великия аскет свети Сава Освещени, и днес сме събрани в храма с молитвен възглас да почетем прославен светител, възсиял като слънце в невечерния ден на Божието Царство.
            Честваме свети Николай, епископ на малоазийския град Мир, област Ликия, чудотворец, прославен по целия православен свят. Знаменията, милостите и чудесата, които Бог е сторил чрез този Свой угодник, са неизброими и няма православен християнин, който да не поменува с любов свети Николай.
            Четвъртото столетие на християнската епоха ни е оставило много духовни светилници, много прославени книжовници, светители, аскети и чудотворци. А сред техния сомн, велик сред великите, прославен сред сияещите в слава Божия е светителят Николай, истинско украшение на небесната Църква.
            Благочестив още от младини, и смирен, и ненавиждащ човешката слава, свети Николай всячески се стреми да избегне високата чест на епископския престол. Но Богу е угодно именно той да заеме светителската катедра, за да не се укрие светилник под крина, както се казва в евангелието (Мат.5:15).
            Макар и неизказано благодушен и смирен, изпълнен с безгранична кротост и състрадание към бедни, окаяни и нещастни, свети Николай има доблестта да се опълчи срещу силните на деня, когато са неправи. Има и смелостта да не търпи дори и минута злословието на еретиците, които хулят Господа, както знаем от преданието.
             Още приживе започват многобройни чудеса, сторени по неговата молитва. А след блажената му кончина, свидетелствата на чудотворенето му стават по-многобройни. Той е прославен и с мироточиви мощи, които днес се покоят в град Бари, Италия, в криптата на руското подворие, където ежедневно се служи света Литургия на черковнославянски.
             Велик застъпник е свети Николай за нашия грешен свят. Застъпник е не само за бедните, несправедливо осъдените или плаващи по море, свети Николай е застъпник за всички нас – християните на последните времена. И той, ведно с Майката Божия и Кръстителя Христов, моли свръхестествената Троица за умилостивение, за добавяне на честити и мирни дни, за пробуждане на християнската ни съвест, за душевни сили на малкото Христово стадо – сили, нужни ни, за да стоим във вярата.
             Живеем в лукави времена. Живеем в свят, лишен не само от християнски, но дори от общочовешки ценности. Нашият свят е доминиран от сили, които са явно богопротивни, сили, за които унищожаването на всеки нравствен порядък, на всяко естествено развитие на личността е първостепенна цел.
             Компромисите и извращенията, които слагат печат на всяка сфера на обществения живот, са още един повод да осъзнаем, че нашето Царство не е от тоя свят. Нашата родина е небесната ни прародина – рая, който чрез Възкресението и Възнесението на Спасителя отново е достъпен. Ние, Христовите, живеем в тоя свят, но всъщност не сме от тоя свят. Нашето очакване е новото небе и новата земя, на която обитава правда (2 Петр.3:13).
             С очите си виждаме, че тоя свят лежи в злото. Със сърцата си знаем, че предстоят решения, съдбоносни за нашия живот на християни. С ума си съзнаваме слабите си душевни и телесни сили, които не са в състояние да се опълчат срещу всеобщото отстъпление от Христа.
             Онова, което ни дава сила – на нас, войнстващата Църква, както са наричали християните, живеещи в света, е молитвената помощ на Майката Божия, на ангелите и светците. А сред тях сияе свети Николай с велико дръзновение пред Божия престол. Затова и се молим:
              „Светителю, отче Николае, моли Господа за нас“
             Застъпи се за нас, отче Николае, да имаме сила и посока, да не се объркаме в лъжовния дух на погибелното време.
             Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на Владичицата Богоматер и на свети Николай.
             Честит празник!
 
           Честито на всички именици!
Иконата е копирана от http://vesti.fkmsradio.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s