700 години от успението на свети крал Стефан Милутин

           На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От седем столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.
           По традиция на 29 октомври, ден преди празника, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия с преобличане тялото на св. Крал.
           След Литургията започна чинът на тържествено преобличане на мощите. Застанали край раката с мощите на св. Крал, духовенството пееше канона на светеца. Раката бе отворена и след като свещенството благоговейно ги целуна, те бяха внесени тържествено в светия олтар, а църковното изпълнение пееше: „Свети боговенчани кралю Стефане, моли Бога за нас!”- припева на акатиста на светеца, който се чете в храма всеки вторник през цялата година. Внасяйки ги в олтара, мощите бяха поставени върху светия престол, за да се извърши преобличането и почистването им. След като бе сложена нова риза и одежди, издигнати високо над главите, преоблечени в бели златно-везани одежди / в тях са влажени 5 милиона бода/, светите мощи бяха поставени в рака, която бе понесена от духовниците  в литийно шествие.
           За първи път тази година, с благословениeто на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе направено литийно шествие с мощите на св. Крал Стефан Милутин по софийските улици.
За първи път бе извършено литийно шествие с тялото на светеца около храма, за да може той да благослови този град, неговите жители и гости, за да даде избавление на всички от всяко зло. Нека с отворени сърца и души отбележим 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин и да запазим дивен спомен от този  исторически момент! Нека с благолепие, с радост и с вдъхновение винаги да пристъпваме към неговите св. мощи и чрез неговите молитви Бог да ни подкрепя и благославя! Св. Крал ни обединява и ни кара да знаем, това че не сме само съседни народи, но и  братя в името Христово. Нека това тържество бъде една спъпка за утвърждаване на мира и любовта между двата ни народа, за да просперираме заедно в името Господне!“ – каза в словото си викарият на Софийския митрополит и благодари на всички, дошли да вземат участие в духовния празник.
             Одеждите, престояли една година върху мощите на светеца, по традиция на този ден се връчват на храм или обител на Сръбската православна църква. Днес, епископ Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит предаде дрехите на св. крал Стефан Милутин за благословение на представител на манастира „Успение на св. Богородица“, с. Грачаница в Косово – това е последният манастир, съграден от светия Крал.
https://mitropolia-sofia.org
Прочетете:

Снимки: https://dveri.bg и https://www.topactualno.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s