Честит Димитровден!

Икона, украсена за храмовия празник на храм "Свети Димитър", Хасково

Братя и сестри,
            В днешния празничен ден възпоменаваме мъченическата кончина на великомъченик Димитър Солунски, живял през 3 век и прославил Христа с богоугодно изповядване на вярата и с безчислени чудеса след представянето си в Господа.
            Мъченик, значи свидетел. Свидетел за Христа, свидетел на Христовата истина, свидетел не по плът, защото мъчениците са видели Христа с очите на вярата. За Христа свидетелстват всички, които не се боят да изповядват вярата и да понесат мъчения в име Христово, но да не отстъпят от Христа.
             Мъченически подвиг има в църквата още от апостолско време, мъченически венец ще украсява християните и в последните времена.
            Зловещите мъчения, на които са подлагани християните, не могат да ги отделят от Христа. Защото знаем – блестящ е венецът над всички ония, които потъпкват съблазните на света и дявола, за да бъдат със своя Господ.
            Свети Димитър е закърмен с благочестие. Знатният му произход, високият пост и богатството не могат да го отклонят от тесния път на скърбите, по който се влиза в Царството Божие.
            „Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е Царството Небесно“ –  говори Спасителят в беседата на планината (Мат.5:10). А съвършената Правда, съвършената Истина е Самият Христос.
             Пронизан с копия по време на молитва в тъмницата, свети Димитър е увенчан с нетленния венец на славата. Неговият мъченически подвиг е обърнал и утвърдил мнозина във вярата.
             Почитаме го като покровител на славянските църкви. Молим се, той да се застъпи за нас в скръбното и тревожно наше време, когато сме подложени на гибелни манипулации, на чудовищен натиск да приемем покварата и извращенията за норма, когато всеки ден по различни начини подлагат на изпитание нашата християнска съвест.
             Днешното време е време на отстъпление не само от Христа, но и от всяка следа на християнския морал. Ние сякаш сме застанали на ръба на адовата бездна. И от тази пропаст, в страх и трепет зовем към Майката Божия и светиите, зовем за още време, за още малко време, нужно ни за покаяние, вразумление, зовем за време, та нашият род да не зърне земното царство на сина на погибелта, противника Христов.
            Молим се и на свети великомъченик Димитър, който не спира своето молитвено застъпничество пред престола на Стария по дни.
            Свети великомъчениче Димитре, моли Бога за нас!
            Божието благословение да е с всички вас. Честит и благословен празник! Честито на всички именици – мнозина носят прославеното име на свети Димитър! Амин!

На 26 октомври Българската православна църква почита преподобна Димитра Доростолска

Прочетете:

Прочетете Житие на свети Димитър Басарбовски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s