Преподобна Параскева-Петка Търновска

Тропар на света Параскева – Петка
     Достославна Параскево, ти обикна пустинническия и безмълвен живот и с усърдие последва твоя Жених Христа, ти прие Неговото благо иго още в младостта си и мъжествено се въоръжи с кръстния знак срещу невидимите врагове, ти угаси жарта на страстите с постнически подвизи, пост, молитви и сълзи. И сега заедно с мъдрите девици, като предстоиш пред Христа в Небесния чертог, моли Го за нас, които почитаме твоята свята памет.
Братя и сестри,
     Днес честваме велика светица – българката Петка, девица, прославена с дивни аскетически подвизи, преподобна наша молитвена застъпница, просияла като слънце в невечерния ден на Божието Царство.
    Честваме богоугодилата и богомъдра праведница, осветила със своите нетленни мощи цели два века българската земя. 
    Просим нейното молитвено застъпничество, като знаем че светиите са по-близки от близките ни по плът, че светиите са нашето истинско семейство. И колко скърбят те, виждайки духовната нищета на своите сънародници в днешния ден.
     От XI век – когато живя и просия света Петка мина много време и светът се промени твърде много. Светът се промени твърде много дори в рамките на последния половин век. 
     Яростното богоборство на атеистичните учения отстъпи на не по-малко страшно духовно разтление, триумф на порока и въздигането на извращенията и мерзостта в ранг на общовалидни правила на цивилизования свят.
     Нашата родина – земя на мъченици и преподобни, на постници и чудотворци, на светители и праведници, не остана встрани от всеобщото отстъпление от Христа.
     Поколението на прехода – сегашните млади родители, заживяха в свят без ценности, без универсална нравственост, в свят където най-голямото приключение е пазаруването и дигиталното общуване.
     Не можем със слабата си ръка да спрем гибелното плъзгане по наклонената плоскост на все по-безумните грехове, вече приети и одобрени в обществото.
    Можем да се покайваме, че ние не сме успели да научим нашите деца и внуци да разпознават Спасителя Христос, Майката Божия и небесното си семейство – светиите. Може да се молим, трябва да се молим за молитвеното застъпничество на просиялите в святост, като днес честваната преподобна Параскева, наречена от нас Петка.
     Да усещаме в сърцата си, че онова, което не е възможно за човеците е възможно за Господа.
     Да гледаме да изправим първо себе си, та да можем да измолим живота и спасението на нашите чеда – наследници на собственото ни незнание и заблуда.
     Преподобна мати Параскево, моли Бога за нас, застъпи се за окаяния ни български род, потънал в езичество и пълно религиозно невежество. Изпроси със своите горещи молитви, Бог да просвети душите ни и да отвори със Своята благодат сърцата на чадата ни за спасителната вяра.
     Честит празник на всички! Честито на всички именици!
     Милосърдието на света Петка да е с всички нас! 
     Амин!
Иконата е копирана от:  http://www.pravoslavieto.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s