Евангелско четиво на Неделя преди Въздвижение

Йоан 3:13-17

          Никой не е възлязъл на небето, освен слезлия от небето Син Човеческий, Който пребъдва на небето. И както Мойсей издигна змията в пустинята, тъй трябва да се издигне Син Човеческий, та всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен.
           Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен. Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него.
Братя и сестри,
         Сина Човечески – Спасителя Христос, се издига на Честния и Житворящ Кръст, за да спаси света. След Кръстната смърт всеки би могъл да усвои изкупителните Му заслуги, всеки може да ползва знамението на Светия Кръст за спасение от злото, всеки би могъл да се подвизава в име Христово, за да моли да влезе в Небесния Чертог.
          Ние се спасяваме чрез Разпъналия се за нас Богочовек. Всеки има тази възможност, стига да поиска – да потърси божествената благодат, за да се спаси. Всеки, независимо от греховете си, е поканен на божествената Господня вечеря.
          Но дали ще насочим свободната си воля към попрището на спасението или доброволно ще вървим по широкия път на злото, зависи от нас. Господ ни е създал свободни, Господ не насилва свободната ни воля, Господ търпеливо чака нашето обръщане. Всеки миг, всеки час вземаме важни решения, касаещи нашето спасение.
          В днешното тревожно и печално време се налага да вземаме точно такива решения – решения свързани с нашето спасение – дали да идем на църква, дали да се причастим, дали да се изповядаме, дали да направим или да не направим нещо, тревожно за християнската ни съвест. Защото каква полза да придобием цял свят, а да повредим на душата си? Или какъв откуп ще дадем за душата си?
          Молим се на Господ Сам Той да ни напътства, да ни избави от нашето объркване, от страховете ни, за да помним, че единственото и най-голямо зло е грехът. Да не забравяме, че преходен е образът на тоя свят. Че колкото и смутни да са днешните времена, те са само епизод в грандиозната картина на Божието Домостроителство, което е Божия план за спасение на грехопадналото човечество.
          И да се молим усърдно на Майката Божия, защото Тя е нашата Закрилница. И Тя умолява Господ винаги – и сега, и всякога, и в часа на Съда.
          По нейните молитви, Господ да даде да стоим във вярата и да опазим съвестта си на християни чиста от всяко отстъпление.
          Амин!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s