Преображение Господне

6 август Тропар 7 глас

       Преобразил си се на планината, Христе Боже, като си показал на Твоите ученици славата Си, според силите им да я възприемат. По молитвите на Богородица да възсияе и над нас, грешните, Твоята вечна светлина, Светодавче, слава на Тебе!
Братя и сестри,
           Преображение Господне е велик празник на Светата Православна Църква. На 6-ти август честваме дивно събитие. Господ Иисус Христос, като взел със Себе Си апостолите Петър, Иаков и Йоан – възвисените във вярата, се възкачил на планината Тавор и пред тях се преобразил. Лицето и дрехите Му засияли в чудна Божествена светлина, естествена за Неговата Божествена природа, но скрита за обикновения поглед на телесните очи. В този момент по Божия воля падат люспите от очите на апостолите, пада ограничението на човешките сетива и те виждат извечно лъчащата се, преливаща извън Божията същност благодатна нетварна светлина, виждат Божествената природа на Своя Учител.
            От двете страни на Христа като верни стражи са застанали боговидецът Мойсей и великият пророк Илия. Така получилият закона Мойсей свидетелства, че Христос е начало и край на закона, а Илия, застанал отляво на Спасителя, свидетелства, че всички пророци са дошли заради Христа и Христос е основа на предсказанията им.
            Мойсей и Илия беседват с Господа за предстоящите Му страдания и кръстна смърт, чрез които Изкупителят ще смаже главата на древния ни враг, сиреч дявола.
 
           Светъл облак осенява Христос и двамата пророци и се чува отново, както и при Кръщението Господне, гласа на Отца: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте.“
            Тази знаменателна случка ще укрепи вярата на апостолите-очевидци, защото след съвсем кратко време иде предателството, ареста на Иисус и кръстните мъки.
             Но Преображение Господне е изключителен празник и за всички нас, които сме християни. Защото знаем, че Божествената светлина, съзерцавана от апостолите, преобразява и нас – това е благодатта, изливаща се изобилно в светите Тайнства на Църквата. Получаваме тази светлина чрез Светото Кръщение и Миропомазание. Усещаме тази благодатна светлина в богослужението, ставаме носители на тази светлина, когато се единяваме с Христа в Светото Причастие.
             Затова при Светото Кръщение свещеникът пита: “Съчета ли се с Христа?“ И новопокръстеният или неговият кръстник (ако кръщаваният е бебе) казва: „Съчетах се“, известявайки, че още един човек, създаден по Божи образ, става съсъд на Божествената благодат.
             И колко много ни задължава това! Защото от нашата свободна воля зависи да пожелаем да разгорим тази Божествена светлина, изляна в сърдечния ни храм, да я разгорим или да я погасим с нерадение и отчуждение от духовния свят.
 
            Господ да преобрази душите ни по Своята велика милост! Защото в днешното усилно и лукаво време се иска единствено да стоим във вярата, да не забравяме, че сме призвани да бъдем светилници, горящи с Божествената светлина и елея на милосърдието, а не погаснали и почернели кандила, помрачили в себе си Божия образ.
             Честит празник на всички!
             Благодатта на Преобразилия се Спасител и любовта на Бога и Отца и Причастието на Светия Дух да е с всички вас.                 Амин!
Иконата е копирана от https://ikonaspas.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s