Евангелско четиво и проповед на Неделя на Слепия

Йоан 9:1-38

          И като минаваше, видя един човек, сляп от рождение. Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?
          Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил, докле е ден, настъпва нощ, когато никой не може да работи. Докле съм в света, светлина съм на света.
          Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия и му рече: Иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал.

          А съседите и ония, които го бяха виждали по-преди, че беше сляп, думаха: Не е ли този, който седеше и просеше? Едни думаха: Този е, а други: Прилича на него, той пък казваше: Аз съм.
          Тогава го питаха: как ти се отвориха очите?
          Той отговори и рече: Един Човек, Който се нарича Иисус, направи калчица, намаза очите ми и ми рече: Иди в къпалнята Силоам и се умий. Отидох, умих се, и прогледах.
          Те пък му рекоха: Де е Той? Отговори: не зная.
          Тогава заведоха при фарисеите човека, който беше по-преди сляп. А беше събота, когато Иисус направи калчицата и му отвори очите. Питаха го също и фарисеите, как е прогледал.
          Той им рече: тури ми калчица на очите, и се умих, и гледам. Тогава някои от фарисеите думаха: Тоя Човек не е от Бога, защото не пази събота. Други думаха: Как може грешен човек да върши такива чудеса? И произлезе помежду им разпра. Казват пак на прогледалия слепец: ти какво казваш за Него, задето ти отвори очите? А той рече: Пророк е. Но иудеите не повярваха за него, че е бил сляп и прогледал, докато не повикаха родителите на самия прогледал и ги попитаха, думайки: Този ли е вашият син, за когото вие казвате, че се родил сляп? А как сега вижда?

          Родителите му отговориха и им рекоха: Знаем, че този е нашият син и че се роди сляп, а как сега вижда, не знаем, или кой му е отворил очите, ние не знаем. Той сам е пълнолетен; него попитайте, нека сам говори за себе си. Това казаха родителите му, понеже се бояха от иудеите, защото иудеите се бяха вече сдумали да отлъчат от синагогата оногова, който Го признае за Христа. Затова и родителите му казаха:   Той е пълнолетен, него попитайте. Тогава повикаха повторно човека, който преди беше сляп, и му казаха: Въздай Богу слава, ние знаем, че Тоя Човек е грешник.
          Той отговори и рече: Дали е грешник, не зная, едно зная, че бях сляп, а сега виждам.
          Пак го попитаха: какво ти направи? Как ти отвори очите?
          Отговори им: Казах ви вече, и не чухте, какво пак искате да чуете?  Да не би и вие да искате да Му станете ученици?
          А те го изхокаха и рекоха:  Ти си Негов ученик; а ние сме Моисееви ученици. Ние знаем, че на Моисея е говорил Бог, а Тогова не знаем откъде е.
          Отговори човекът и им рече: Това е и чудното, че вие не знаете откъде е, а ми отвори очите. Ние пък знаем, че Бог не слуша грешници, но който почита Бога и върши волята Му, тогова слуша. Открай век не се е чуло, някой да е отворил очи на слепороден. Ако Той не беше от Бога, не можеше да направи нищо.
          Отговориха му и рекоха: Ти цял в грехове си роден, и ти ли нас учиш? И го изпъдиха вън.
         Иисус чу, че го изпъдили вън и като го намери, рече му: Ти вярваш ли в Сина Божий?
         Той отговори и рече: Кой е, господине, та да повярвам в Него?
         Иисус му рече: И видял си Го и, Който говори с тебе. Той е.
         А той рече: Вярвам, Господи! И Му се поклони.

Братя и сестри,
         На днешната шеста неделя след Пасха Църквата ни припомня велико чудо, сторено от нашия Господ Иисус Христос, а именно изцелението на човек, сляп по рождение. Това чудо е извършено в съботен ден. За юдеите, спазващи буквално Мойсеевия закон, е недопустимо да се извърши дори изцеление в този ден, защото всяка дейност, сторена в събота, осквернява съботния ден. Знаем, че юдеите са стигали до такава крайност – техните тълкуватели са учели да не се прерязва пъпна връв в съботния ден.
         Но ето, Истинският Законодател и Божествен Учител – Богочовекът Христос отваря очите на слепородения. Онзи, Който е истинската светлина, довежда светлината до очите на слепия. За Всемилостивия Творец на света не е трудно да отвори очите на човек, пребивавал в тъмнина през всичките си дни.
         Това е божествено чудо, чудо, сторено от Всеподателя на всички блага, от Онзи, Който е дал природните закони и Който единствен може да ги наруши, за да стори чудо. Защото чудото е именно това – от Бога дадено прекъсване на естествения ход на нещата, на природния закон.
         Юдеите немеят пред чудесата, те търсят личби и знамения, така както античните гърци търсят мъдрост. Но дори и това небивало чудо не може да ги убеди в Небесната мисия на Богочовека. Юдейските началници не Го приемат дори за пророк.
         Те, които трябваше да посрещнат първи дългоочаквания Месия, те се оказаха слепи за Неговата слава, за явната Му мисия. Нещо повече, те се превърнаха в богоборци и богоубийци, когато разпънаха на кръста Сина Божий.
         А всички ние, които не сме телесно слепи, нека да бъдем достойни за званието „християнин“. Нека делата ни свидетелстват, че нашите духовни очи са отворени за спасението и вечния живот. Нека и думи, и мисли да бъдат насочени към това спасение, към небесната ни прародина, към светиите, ангелите и цялата небесна Църква. Нека се стараем пяната на злободневието, на ежедневната суета, на тежките грижи и болки, които неизменно съпътстват земния ни път, да се стараем тя да не вземе връх и да потопи духовния ни живот в мрак. Защото сме призвани към светлина, към светлината на Божието Царство. Защото сме скъпо купени. Амин!

Изображението е копирано от https://www.facebook.com/pg/ephremthesyrian/photos/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s