Светли понеделник

Христос воскресе!

 Братя и сестри,
          Днес е Пасха, Господня Пасха – мигът на избавлението на човешкия род от робството на греха, смъртта и дявола, мигът на спасение, което ни даде Христовото възкресение.
          Да не допускаме нищо земно да помрачи тази наша велика радост, защото честваме най-изумителния, най-потресаващия, смайващ и грандиозен празник – празника на Христовото Възкресение. Възкресението е същността на Христовата проповед, явена на дело с божествена мощ, същината на християнското учение – без Възкресение няма вяра, няма надежда, няма любов.
          Затова и апостол Павел казва на онези еретици, говорили в негово време за Възкресението – „Ако Христос не е възкръснал, празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра“. Без Възкресението всичко е мрак и безнадеждност. Без Възкресението, пътят, дори на праведните, водеше единствено към ада. Дори и древните езичници, с тънък усет са разказвали в своите митологии за ужасите на адското подземно царство. Оттам, от тази бездна ни извежда Възкресителят, приел всецяло човешката природа, без да отстъпи от небето, съкрушил портите адови и извел Адам, Ева и всички праведници от създание мира досега.
         Нека знаем – ако някой каже, че е вярващ, но оспорва Възкресението, нека знаем, че този човек не споделя най-основните евангелски истини, не е християнин и не може да бъде.
         Ние сме в триумфа на Възкресителя, Който възкръсва, защото смъртта не може да Го удържи.  Ние честваме Този, Който се пожертва и снизходи дори по-долу от приемане на човешката природа и нейните ограничения. Богочовекът снизходи до адската бездна, за да я разруши и опустоши. И след като адът беше оголен, пътят на Възнесението на човешката природа към небето отново е отворен. Това може да стори единствено Христос.
          Покланяме се и ликуваме заедно с безчисленото множество праведници на всички времена, лицезрели или узнали със сърцето и очите на вярата този миг. И се поздравяваме цели 40 дни – до Възнесение с древния най-радостен поздрав на християните от първите времена –

           Христос воскресе!

Иконата е копирана от http://eglise-serbe-lille.blogspot.com

Копирайте

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s