Велики четвъртък

Братя и сестри,
            Днес е Велики Четвъртък, богат на богослужебна символика ден. Днес е Тайната вечеря, когато Господ Иисус Христос установява Тайнството на тайнствата – Светото Причастие. На тази празнична вечеря Той умива нозете на учениците Си и скърби, защото знае,че един от 12-те апостоли ще Го предаде. На този ден вечерта, след заник слънце, Църквата възпоменава спасителните за нас Христови страдания, страданията на Безгрешния, дошъл да изкупи света от властта на греха, смъртта и дявола. На днешния ден след службата се отслужва общия маслосвет, чието осветено олио се пази за лечебно помазание през цялата година.
             Днес мнозина пристъпват за Свето Причастие, така както е редно – след пост, макар и смекчен за болните, след изповед и покаяние. Да не забравяме, че точно единението със Светата Чаша е това, което ни прави християни.
            Но да не пристъпваме небрежно, а с благоговение, със страх Божий, с трезвение и вяра.      
  
            Онези от нас, които скоро са се изповядвали и не са паднали след изповедта в смъртни грехове, и са благословени от своя изповедник, може да се причастят и в светлата Пасхална нощ.
            Но не е редно, според мен, да пристъпват хора, които никога, никога не са чували за тайнство изповед. Над тях може да тегнат тежки, смъртни, неразкаяни грехове. Затова нека се приобщим цялостно към църковния живот – да не подценяваме нито изповедта, нито причастието да изоставяме, да можем да се наричаме и да сме наистина християни. Не може един християнин, макар и диабетик, да не пристъпва към Светата Чаша. Винаги неговият изповедник ще го допусне след смекчен пост и изповед, защото не е редно болестта да ни отдалечава от Бога – болните имат нужда още повече от Христа.
            Бог да ни прости и помилва според проявената от нас милост. Да не забравяме, че милостивите ще бъдат помилувани в Съдния ден. Амин!
 Иконата е копирана от dimitrislikoudis.blogspot.com
към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s