Успение на свети Методий Славянобългарски

Братя и сестри,
             На днешния ден се е представил в Господа свети Методий, Просветителят славянобългарски, братът на великия Кирил Философ, създателят на азбуката, неуморният преводач на Свещеното Писание и църковните книги, архиепископът на Великоморавия*, изповедникът на вярата, понесъл много скърби и гонения заради Божието слово, проповядвано на родния за славяните език. Честваме по-възрастния брат от двамата равноапостоли мисионери, прекарал цял живот от момента на монашеското си пострижение до края на дните си в непрестанна служба Богу – и като епископ, и като преводач, и като наставник на цяла плеяда книжовници, сред които са светите Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава.
             В преклонна възраст, поради интригите на немското духовенство, ненавиждащи славянската проповед, свети Методий непрестанно трябва да се явява лично до императора, папата и местния княз, за да изобличава клеветите, изпивайки горчивата чаша на човешката ненавист и дяволските козни.
              Отдаден изцяло на великото дело на просвещаването на славянския род, свети Методий завършва превода на библейските книги, превода на църковните правила и на древните светоотечески произведения и получава покой от многострадалните си трудове на 6 април 885 година, изричайки думите: „В Твоите ръце Господи, предавам духа си“. Погребан е във Велеград, но днес не знаем къде се покоят светите му мощи.
              Молим се нему, оставилия любимата пустиня, заради спасението на мнозина, молим се на свети Методий да се застъпи да не угасне любовта ни към славянското четмо и писмо, да не забравим напълно свещената азбука, създадена, за да четем Писанието, да не се откъснем изцяло от родната си православна вяра.
             Светите Методий и Кирил са наши велики застъпници пред Божия престол, да просим тяхното застъпничество за просветление на помрачените от заблуди, друговерие и чуждопоклоничество сърца.
             Бог да ни помилва по молитвите на свети Методий и богоозарения Константин Кирил Философ.

*Великоморавия – държава в централна Европа през 9-10 век на територията на днешна Чехия

Иконата е копирана от https://zadonsk-monastyr.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s