Честито Благовещение!

f44

25 4
25 03
          Днес е начало на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божи става Син на Дева, и Гавриил благовести благодат. Затова и ние с него да зовем към Богородица: 
          Радвай се благодатна, Господ е с тебе!
Братя и сестри,
           В тези скръбни дни на изпитания и горести Църквата ни призовава да се усладим духовно с величавото събитие – благовестието на архангела към Светата Дева, че Тя ще роди Спасителя на света. Колкото и тежко и тревожно да живеем, да не забравяме, че има Небесен свят, има Божествен Промисъл за всичко и за всички, че преди повече от 2020 години Бог, в съгласие със свободната воля на Пречистата и Пресвята Дева, полага началото на нашето спасение.
           След грехопадението всички човеци сме обречени на грях, болести и смърт. Но още тогава Господ обещава, че ще изпрати Спасител, роден от жена, Който ще смаже главата на древната змия, сиреч дявола.
           Това обещание на Всесправедливия Всеподател на блага се осъществява на Благовещение. Приемайки ангелския поздрав „Радвай се, благодатна“, смирената Девица от Давидовия род, съгласила се да бъде Божията воля, става Пречистият Съсъд, Кивота, позлатен от Духа, става Колесницата на Седящия на херувими, Вместилище на Невместимия.
            Тържествуваме и славим тази грандиозна милост към човечеството, което ще бъде изкупено от своя милостив Спасител. Защото скоро, след девет месеца само, ще се роди от Пречистата Онзи, Който ще пригвозди на Кръста нашите грехове, ще слезе в ада и Сам вкусил смърт, ще съкруши смъртта и портите адови и ще отвори дверите на рая, заключени след прародителския грях.
           Затова и днешният празник е начало на нашето спасение. Благодарим Богу, че на нашата грешна земя се намира пречист съсъд – Девица, непознала грях и избрала да бъде съвършена в доброто, превърнала се в стълба небесна, звезда, която предвещава духовното Слънце – Христос, в истинска скиния, по-голяма от Светая Светих. Облажаваме Владичицата Богородителка, която се застъпва пред Божия престол за грешния човешки род, призоваваме Нея – Божията Майка, сияеща над херувими и серафими, Нея, Която е страховит гръм за враговете на нашето спасение.
          Молим се, Тя – Царицата Небесна, Майката на Царя да измоли милост за нашите прегрешения. Защото като вярващи знаем, че без Божията воля и врабче не пада от стрехата. И днешната ужасна болест не ще си отиде без измолване на Божията милост. А точно светата Богоматер може да измоли това. Тя има майчиното дръзновение да изпроси милост за многогрешния човешки род, чиято чаша на беззаконията се препълни.
          Единственото нужно е нашата молитва към Застъпницата Богородица, молитва в покаяние и съкрушение.
          Затова й казваме: „Пресвятая Богородице, спаси ни, застъпи се, измоли от Бога нужното за нашето спасение, така както хиляди пъти си помагала и помагаш на нас, окаяните човеци, потънали в грях.“
          Божието благословение да е с всички вас, с всички болни и скърбящи, по молитвите на Пресветата Владичица, наша Богородица. Амин!

Иконата е копирана от http://www.picture-russia.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s