Тодоровден

scan тропар на Тодоровден
        За велико изповядване на вярата, сред пламъците като в тихи води се радваше светият мъченик Теодор; изгорен в огъня се принесе като сладък хляб на Пресвета Троица. По неговите молитви, Христе, Боже наш, спаси нашите души.

Братя и сестри,
            В днешната събота, известна като Тодоровден, Тодорова събота, възпоменаваме дивно чудо, явило Божията милост над християните през 4-ти век. Било 50 години след прославената мъченическа кончина на младия мъченик – войникът Теодор Тирон, когато Бог удостоява Своя угодник да извършва чудеса.
            В онези години в Константинопол царува страшният по злобата си към християнството император Юлиан, наречен точно заради това Отстъпник – отстъпник от Христа. Той наредил да напръскат с идоложертвена кръв всички храни на градския пазар, знаейки, че християните строго постят през първите дни на Великия пост. Заповедта била изпълнена. Но за да предпази от осквернение християните в града, на епископа се явява във видение починалият преди 50 години в Мала Азия мъченик – свети Теодор Тирон. Той поръчал на епископа да предаде на верните да варят в домовете си жито с мед, защото храната на пазара е осквернена по заповед на императора. Когато епископът попитал кой е непознатия помощник, мъченикът открива името си – Теодор Тирон, изпратен от Бог в помощ на християните.
           Точно това събитие честваме в днешната Тодорова събота. Затова да внимаваме дори и телесният ни пост да е чист от осквернение, защото Бог промисля и за това. Да не омаловажаваме поста, защото поради неговото неспазване Ева изяде забранения плод. Да се стараем да спазваме повелите на Църквата във възможната за нас степен. Защото мярата за поста при всеки е различна. Един е тежко болен, и болестта му се вменява вместо пост, но ще пристъпи към изповед и причастие. Друг е болен, но болестта му не влияе на възможността за постене – такива са сърдечно-съдовите заболявания. Трети пътува постоянно и не може да пости целия пост. Бог вижда колко са ни силите, Той знае всеки наш помисъл. Важното е да сме с чисти сърца, да не лукавстваме и да не се опитваме да угаждаме на плътта си повече от необходимото. Защото онзи, който може да пости, но не го прави, може да пости, но си съкращава поста самоволно – той не гледа сериозно на делото на своето спасение.
            А сега приготвените с лична изповед нека да пристъпят към Свето Причастие.
            Божието благословение да е с всички вас. Амин!
Копирайте Проповед на Тодоровден
Копирайте лист за оцветяване:

Разгледайте презентацията „Свети Теодор Тирон.Тодоровден“ Копирайте презентацията „Свети Теодор Тирон. Тодоровден“

Иконата е копирана от http://depozituldeicoane.ro

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s