Неделя Сиропустна (Сирни заговезни)

        Матея 6:14-21

           Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец, ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.
          Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерните, защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда.
          А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно, и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
           Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат, но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат, защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.
                    В Името на Отца и Сина и Светия Дух!
                                  Братя и сестри,
         Ако простим на човеците съгрешенията им, и нам ще прости Нашият Отец Небесен. Господ Иисус Христос често говори за прошката, проповядва и увещава своите, че именно това е решаващият белег, знак, че сме Христови. Можем ли да простим, и нам ще прости Бог, и ние простени ще бъдем. Няма място за злопаметство, за осъждане, за ненавист и завист, за разкриване на чуждите грехове. Христос ни призовава към прошка и то без значение, че ние сме потърпевшите и несправедливо обидените. Защото Господ ще ни съди по мярата на тази прошка, която сме дали на нашия оскърбител.
         Всеки ден повтаряме думите от Господнята молитва „и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници“. Замисляме ли се над тези думи? Бог ще ни прости в тази степен, в която ние простим на оскърбилите ни. Колкото простим, толкова ще бъдем простени. Да, Господ е всемилостив и всеопрощаващ. Но Той, Всеблагият, иска и ние да се уподобим Нему, да порастнем в духовния живот до пълната възраст на Христовото съвършенство. Затова ни призовава към прошка – прошка, която е действие на смирението в нас. Защото без смирение и съкрушение не можем да простим.
         Да не се колебаем да поискаме прошка, докато е жив онзи, с когото сме скарани. Да не гледаме по светски на този духовен съюз между душата, почувствала смирение, и радостта на нашия ангел-пазител, неспиращ да се моли за духовното ни израстване.
         Прошката е дело на смирението и любовта. А те не могат да бъдат подправени със скрита гордост и тщеславие. Прошката е начало на истинския пост, венец на победата над нашата самодоволност и егоизъм.
          Нищо не може да ни оправдае, че не искаме и не даваме прошка. Ще бъдем осъдени за нашето жестокосърдие и ожесточение на сърцето, дори да сме велики постници и добротворци.
          Прошката е белег на истински духовен труд. Господ да ни прости и помилва, да ни избави от всяко изкушение, превишаващо нашите сили, да смекчи сърцата ни, за да побързаме да простим и да бъдем от Господ простени.
          Нека принесем в жертва Богу своето самолюбие. И да помним, че прошката ни прави Христови, макар и да сме най-окаяни грешници.
          От своя страна моля всички за прошка, ако съм оскърбил волно или неволно някого. Дано словата от днешния ден на прошката, думите „Простено- прости“ да подготвят душите ни за нелицемерен пост. Амин!

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s