Свети преподобни отци Ефрем Сирин и Исаак Сирин, епископ на Ниневия

3

Тропар на преподобни
Боже на нашите отци, Действащ винаги с нас по Твоята кротост, не ни лишавай от Твоите милости, но по техните молитви в мир насочвай нашите души.

Братя и сестри,

Днес Църквата чества велики подвижници на благочестието, просияли из целия християнски свят. И двамата са църковни светила от Далечния Изток, от Месопотамия и древна Ниневия, и двамата са сирийци, безукорни аскети и боговдъхновени писатели, наставляващи християните в тесния път на спасението.

Свети Ефрем Сириец живял през 4-ти век, той е съвременник на свети Василий Велики и на знаменитите египетски отци, превърнали се във вдъхновен пример за подвижниците от всички времена. Той оставя огромно писмовно наследство, поучава, назидава, увещава към покаяние и изправление с всички сили на богоречивото си перо. Негова е молитвата „Господи и Владико живота моего“, която като вопъл пронизва молитвения дух в дните на Великия пост. Негови са и стихирите при чина на погребение, както и много тълкувания върху Свещеното Писание.

Свети Исаак Сириец живял през 6-ти век. Изряден постник и безмълвник, той съставя 90 слова с наставления за християнски живот. Негови са следните мисли: „Непростим грях няма, освен неразкаяният!“, „Без допускането на изкушенията е невъзможно да познаем истината“. И добавя: „Никой не може да се доближи до Бога, ако не се отрече от света“.

Господ да се смили над нас, окаяните светски хора, по молитвите на тези духоносни отци – свети Ефрем Сириец и свети Исаак Сириец и по застъпничеството на Пресветата Пречиста наша Владичица Приснодева Мария! Амин!

Иконата на свети Ефрем е копирана от http://www.vyksa-eparhia.ru
Иконата на свети Исаак е копирана отhttp://www.st-alipy.ru

към Начало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s