Проповед на Отдание на Рождество

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е nativity-of-christ.jpg

Братя и сестри,

              Все още не е стихнала Рождественската радост. Не е отшумял празникът на Христовото Рождество, на рождението в плът на Спасителя, обещан на прародителите веднага след изгонването от рая. Господ обеща, че един ден от семето на жена ще се роди Онзи, Който ще съкруши главата на змията – сиреч дявола.
             Затова и така тържествуваме и славим, и се молим заедно с Църквата, възпоменаваме вече 2020 години това величаво събитие. Бог се роди в плът. Роди се не в царски дворци, в багреница и разкош, макар да е Цар на царете. Роди се в пещера сред безсловесни, в бедно и скромно семейство, макар от царско потекло, живя в смирение и благочестие до Своята 30-годишна възраст, когато юдеите признават зрялост на мъжете, започващи да поучават народа.
             Не прие почести през целия си живот. Единствено даровете на влъхвите говорят символично, че Небесният Цар е дошъл сред нас.
             Получи злато, защото златото е царски дар, а Той е Царят на небето и земята, Онзи, чрез Когото всичко е станало. Дариха Му ливан, това е тамян, като на Бог, защото Той е съвършеният Богочовек и Изкупител. Прие и смирна, като предчувствие и предуказание на погребението на Безсмъртния.
              Така знатните, като знаеха кой е Той, дойдоха чак от изток, за да се поклонят. А пък обикновените пастири, хорица с чисти, богобоязливи сърца, бяха удостоени с ангелско видение и чуване на ангелско славословие: “Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение.“
              Да превърнем сърцата си в ясли, за да не загубим Рождественската радост, ни поучава Църквата. Защото въпреки страховете, унинието, несигурността, имаме призив от по-висшия свят – от нашата истинска родина. Защото знаем, че животът ни не се изчерпва с „тук и сега“.
             Истинският ни живот във вечността начева тогава, когато – да даде Бог – ще можем да възклицаваме с ангелите: „Слава във висините Богу!“
             Божието благословение да е с всички вас, по молитвите на Пресветата Владичица и Приснодева Богородица и на всички светии. Амин!

Иконата е копирана от http://www.blessedmart.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s